Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Neću vas izrabljivati i nećete biti moji robovi! Kako? Pa ovako

Neću sudjelovati u programu zapošljavanja pripravnika. Neću plaćati ni 1.600 ni manje ni više kuna. Neću vam biti mentor (bar ne vama koji se bojite robovlasništva i koji ste protiv ovog programa).

Neću sudjelovati u programu zapošljavanja pripravnika. Neću plaćati ni 1.600 ni manje ni više kuna. Neću vam biti mentor (bar ne vama koji se bojite robovlasništva i koji ste protiv ovog programa).

Poštovani studenti, slušajuci vaše komentare na Dnevniku, sada, čitajući komentare na Fejsu i razgovarajući s mnogima od vas, ovim putem izjavljujem – NEĆU VAS IZRABLJIVATI I NEĆETE BITI MOJI ROBOVI. Kako? Pa ovako. Neću sudjelovati u programu zapošljavanja pripravnika. Neću plaćati ni 1.600 ni manje ni više kuna. Neću vam biti mentor (bar ne vama koji se bojite robovlasništva i koji ste protiv ovog programa). Neću raditi zbog vas program usavršavanja. Neću zbog vas biti pod prismotrom a vi nećete zbog mene ići na intervjue svaka 2-3 mjeseca, na kojima bi izjavljivali da li vas iskorištavam i da li radite nešto pametno ili mi kuhate kavu.  Pitate se zašto? Pa, kavu ne pijem, imam tajnicu koja odrađuje one poslove kojih se vi grozite (a sigurno bi ih daleko radili od moje Vesne ) i uopće vas ne trebam.

Neću se na vama obogatiti, jer sam već prilično bogat. No,vi od mene i mojih kolega nećete naučiti. A mogli ste puno. I nećete dobiti u životopis iskustvo rada u nekim pametnim i perspektivnim tvrrkama u kojima ja odlučujem o zapošljavanju. Nećete dobiti ni mogućnost da ja, poznati gonič robova, uočim vaše potencijale. Koje možda ipak imate. Pa vas zaposlim, na neodređeno-kako inače zapošljavam i platim iznad prosjeka i na vrijeme, kako plaćam i ostale “robove”. Nego ćete i dalje pisati životopise iz studentske sobe ili roditeljskog stana. I biti ljuti na državu, proklete tajkune, nogometnu reprezentaciju, ministre i sve oko vas koji nikako ne razumiju koliko ste u stvari vrijedni i korisni. Ja ću i dalje zapošljavati i tražiti vaše kolege koji imaju drugačiji način razmišljanja, nekima od njih ću dati desetke ili čak stotine tisuća mojih robovlasničkih kuna, kako bi zajedno napravili nešto. Kad to napravimo, vi ćete ionako na to pljunuti, rekavši kako smo to ili ukrali ili kopirali ili se obogatili na vama ili drugimm jadnima i neshvaćenim visoko i skupo obrazovanih (a vrlo često potpuno neiskusnih i besperspektivnih ) mladih ljudi. Sretno vam bilo u traženju posla. U državnoj upravi i njenim zavodima ćete svakako kuhati kavu, volontirali ili ne. Kod mene i mnogih koji misle kao ja – nećete volontirati, a vrlo vjerojatno – niti raditi.

 “Robovlasnici” i “Vampiri žedni krvi”

Komentar je kopiran, onako kako je napisan, (sa svim pravopisnim greškama i tipfelerima :)) u dahu, nakon odgledane reportaže s Dnevnika. U njoj novinar, komentirajući tada još i neobjavljen prijedlog zakona, kojim bi se mladim ljudima sa znanjem a bez prakse omogućilo stjecanje iskustva, traži studente za komentar. Studenti su komentirali uglavnom negativno. Mislim da se radilo o studentima Filozofskog fakulteta, po pozadini iza kamere, činilo mi se tako. Sve se to nastavilo na komentar tzv Akcije mladih http://akcijamladih.org/bolje-grob-nego-rob koja je izuzetno napadački i potpuno neprimjerenim izrazima vrijeđala i omalovažavala poduzetnike, pogotovo one koji bi se usudili koristiti takav model pripravništva. Komentar te, po mojem mišljenju, lijevo anarhistički orjentirane organizacije, prenesli su mnogi mediji. Riječi poput “robovlasnici” “vampiri žedni krvi ” i slične su očito odličan mamac za objave i širenje poruka. Poruka mržnje. I, po meni, umjesto da idu na ispravljanje nepravdi, lopovluka, lošeg odnosa prema radnicima, okolišu itd i svih drugih odvratnih pojavnosti koji krase i neke od poslodavaca – oni su pozvali na linč.

Sam komentar koji sam napisao, izazvao je veliku buru, portali koji su ga prenesli javili su povratno o velikoj posjećenosti, jedan je čak usporedio to s objavom Severininog uradka na Indexu, jer je imao tehničkih problema sa naglim povećanjem aktivnosti. No, jasno je da nam je Seve svima bila draža od ovog mog istupa 🙂 Mnogi su me podržali i još dobijam poruke podrške. Bilo je i prijetnji, hejtova, vrlo ružnih poruka, no sve je to naša stvarnost.

Bez želje za pojašnjenjem bilo čega, samo želim reći da mi je drago da sam potakao vrlo široku raspravu po internetu vezano za ovu temu. Tema i sam prijedlog zakona koji će uskoro stupiti na snagu su bili odlični, ali sada ćemo vidjeti kako će se, zbog ulagivanja raznim strukturama i ubacivanja previše osigurača koji normalnima samo otežavaju a budale ionako ne sprečavaju, iz dobrog prijedloga roditi nešto lošiji zakon, koji će u većem dijelu promašiti svrhu. Tipičan hrvatski problem. Već viđeno puno puta. Pa će to dežurnim hejterima, prigovaračima i halabukašima samo dati dodatni dokaz kako je sve loše i kako su bili u pravu.

Hvala svima, ne samo onima koji misle kao i ja, već i svima drugima koji su sudjelovali na raspravama i uz obostrano poštovanje iznosili svoje stavove. U takvim raspravama uvijek učim i mislim da me oplemenjuju. Za sada sam i dalje protiv predloženog modela zapošljavanja, čekam konačnu verziju i objavu, pa ću odlučiti. Ovo navodim zbog svih onih koji su pisali da bi željeli baš da im ja budem mentor.

******

Autor: Saša Cvetojević, direktor je tvrtke Insako, uspješan je poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu. Specijaliziran je za upravljanje ljudskim resursima , upravljanje projektima i zdrastvenim institucijama, te poslovne pregovore . Tijekom dosadašnjeg investiranja, stekao je iskustvo u predstavljanju projekata investitorima na EU i SAD tržištu. Neki od projekata u koje je investirao već posluju kao etablirane tvrtke na domaćem i stranim tržištima. Predsjednik je Udruge ljekarnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, te član Vijeća Članica HUP-a.Sudjelovao u pregovorima za pristupanje EU kao član radne skupine u poglavlju Zaštita potrošača i zdravlja. Najuspješniji poslovni anđeo CRANE-a po broju investicija, do sad je investirao u 8 projekta kroz CRANE i željno očekuje nove projekte za investiranje.

Posjetite blog www.poslovno.biz

 


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.