Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Nemojte biti Jack Welch kad upravljate ljudima

pixabay.com

Veliki Jack Welch proslavio je kompaniju General Electric (GE) vladajući od 1981. do 2001. godine, u vremenu kada su veliki američki konglomerati bili suočeni s učinkovitim napadima azijskih proizvođača. Rezanjem troškova i reorganizacijom poslovanja uspio je povećati vrijednost kompanije za 300 milijardi dolara. Iako ga je časopis Fortune 1999. godine proglasio menadžerom godine, zbog svog fokusa na troškove, efikasnost i operativnu izvrsnost, Jack Welch nije bio najomiljeniji šef svojim zaposlenicima.

Nekoliko je desetljeća GE prakticirao rigidni sistem rangiranja zaposlenika temeljen na godišnjem mjerenju učinkovitosti poznatom kao „krivuljom vitalnosti“ kompanije. Cijeli sistem imao je za cilj zaposleniku dodijeliti brojku koja je označavala njegovu uspješnost, a najlošijih 10% zaposlenika prema ukupnoj uspješnosti svake je godine bilo otpušteno. U unutarnjim su krugovima zaposlenici krivulju nazivali „krivuljom preživljavanja“ te strahovali od godišnjih procjena i linijskih menadžera.

Pa iako se GE nakon vladavine Welcha odrekao krivulje vitalnosti upravo rade na još jednom preokretu po pitanju brige za zaposlenike. Formalni jednogodišnji razgovori o učinkovitosti zaposlenika za veliki dio radne snage su već prošlost, a kompanija se okrenula manje formalnom sistemu davanja povratnih informacija uz pomoć aplikacije. Ovime kompanija stoji rame uz rame s divovima poput Microsofta, Adoba i drugih koji svoje formalne i rigidne prakse prilagođavaju novim generacijama zaposlenika. Čak je i veliki Jack Welch nedavno u tekstu na jednoj od popularnih mreža izjavio da one kompanije u kojima zaposlenici žele raditi imaju iznimno jaku komparativnu prednost nad konkurencijom. Zbog sustavnih okolinskih promjena manje adaptivan HR može imati probleme u poslovanju.

Ponovno stvaranje HR praksi

Nedavno je naslovna stranica jednog od izdanja časopisa Harvard Business Review sadržavala je bombu s pratećim tekstom „Vrijeme je da raznesemo HR i stvorimo nešto novo“. Nove generacije zaposlenika, nove tehnologije kao i globalna konkurencija samo su dio u moru sila s tržišta koje utječu na poslovanje današnjih organizacija. Sukladno tomu i prakse upravljanja ljudskim potencijalima moraju se promijeniti i prilagoditi novonastalom okruženju.

Istraživanje Harvard Business Review Analytics Services na 500 menadžera pokazuje da zadovoljstvo ispunjenim ciljevima sam HR odjel precjenjuje u odnosu na druge menadžere, a obje grupe menadžera se slažu da je prakse potrebno poboljšati i uskladiti s poslovanjem. Deloitteov izvještaj Global Human Capital Trends in 2015 na 3300 menadžera iz 106 zemalja navodi da menadžeri ljudskih potencijala ocjenjuju svoju uspješnost solidnom trojkom dok im drugi menadžeri daju tek nisku dvojku. Poznajući ove podatke ne iznenađuje da je knjiga Work rules HR menadžera Googla, jedne od kompanija koje imaju specifične prakse upravljanja ljudima, u vrlo kratkom vremenu postala jedan od bestselera na različitim listama.

Čini se da današnji svijet treba nove i moderne prakse upravljanja ljudima, jer one stare prakse više ne daju zadovoljavajuće rezultate. Novi HR u službi organizacije prije svega treba biti okrenut prema talentima, stvarati kulturu suradnje, davati uvida u poslovanje predstavljajući most između odjela i ljudi te uspješno koristiti nove tehnologije kako bi olakšali procese, a ne iz dodatno zakomplicirali.

[box style=”0″]

2a4f88cAutor: Mirna Koričan Lajtman, MBA, mag.psih., predavačica i voditeljica diplomskog studijskog programa MBA Upravljanje ljudskim potencijalima na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Mirna Koričan Lajtman, MBA, mag.psih. preporučuje MBA HRM – diplomski MBA program iz područja upravljanja ljudskim potencijalima na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa koji je dobio certifikat Society for Human Resource Management (SHRM)!

 

[/box]

 

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.