Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nezaposleni će dolaziti na tjedni prijavak na burzu

Doći će vrijeme kada će HZZ tražiti od nezaposlenih ne samo “tjedno javljanje” nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao.

Doći će vrijeme kada će HZZ tražiti od nezaposlenih ne samo "tjedno javljanje" nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao.

Svi nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uskoro bi se mogli umjesto jednom mjesečno na burzu javljati jednom tjedno.

Kako poručuje Ankica Paun-Jarallah, ravnateljica Zavoda, doći će vrijeme kada će HZZ, kao i u nekim drugim zemljama tražiti od nezaposlenih ne samo “tjedno javljanje” nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao. “I sada postoji obveza vođenja dnevnika traženja posla i kontaktiranja svojeg savjetnika, ali mi zasad ne tražimo dokaze o nekoliko poslanih molbi tjedno”, kaže za Poslovni dnevnik Paun-Jarallah. A takva “aktivna politika traženja posla” se ne traži, jer na Zavodu nema dovoljno kadra koji bi taj posao odradio. U Europi je prosjek da na 150 nezaposlenih dolazi po jedan savjetnik.

U nas na jednog savjetnika dolazi čak 700 nezaposlenih. Cilj je, neslužbeno doznajemo, da uskoro dostignemo prosjek od tristotinjak nezaposlenih na jednog savjetnika, što znači da će HZZ uskoro postati atraktivan poslodavac koji će zaposliti više stotina novih kadrova. U Europi s bujanjem krize i rastom broja nezaposlenih, tvrdi naš izvor blizak HZZ-u, povećavaju se proračunska sredstva za nacionalne zavode za zapošljavanje.

Ulaže se u stručni kadar koji je u stanju nezaposlenima pružiti i stručnu pomoć i profesionalnu orijentaciju te na kraju naći primjeren posao. U nas se s druge strane u jeku krize i najvećem priljevu novonezaposlenih od tranzicije u devedesetima novac za Zavod za zapošljavanje smanjuje. No i to će se promijeniti jer će HZZ, prema riječima ravnateljice, uz pomoć sredstava iz EU uskoro ipak ponuditi neke novosti. Ravnateljica Zavoda je dodala kako u nekim zemljama svaki nezaposleni mora svom savjetniku predati dokument o tome što je točno taj tjedan radio kako bi pronašao posao. Točnije, mora dokumentirati minimalno pet poslanih molbi tjedno. “Primjerice, u Slovačkoj je svaki nezaposleni obvezan svoj status dokazivati dokumentacijom iz koje je vidljivo da aktivno traži posao. Također ako se u Njemačkoj ili Austriji utvrdi da osoba ne traži posao dovoljno aktivno, briše se iz evidencije”, odgovaraju iz HZZ-a poručujući kako je i Hrvatska budući član Europske unije, što znači da će također morati provoditi sve direktive i smjernice EU.

Poslovni.hr

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Lifestyle

Dobre stvari se događaju onima koji su spremni čekati. Međutim, ponekad su proaktivnost i uzimanje stvari u naše ruke pravi izbor.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Marketing i prodaja

Kako uvjeriti ljude da ste najbolji za ono što im je potrebno i kako uspješno reklamirati svoj posao?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.