Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nezaposlenost još uvijek raste

Nezaposlenost raste

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj nezaposlenost još uvijek raste. Lanjski prosinac je peti mjesec zaredom u kojem je broj zaposlenih pao i to za jedan posto u odnosu na studeni. Tako je u prosincu 2014. bilo 1.303.399 ukupno zaposlenih, što je za 13.287 osoba ili 1 posto manje nego u studenom lani. Pravne osobe zapošljavale su 1.095.460 osoba, a to je za 9.917 osoba ili 0,9 posto manje nego u prethodnom mjesecu.

Pritom je kod pravnih osoba najveći pad broja zaposlenih među pojednim djelatnostima na mjesečnoj razini, prema studenom, u prosincu zabilježen u djelatnosti poslovanja nekretninama, za 13 posto, te u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 8 posto.

Mjesečni pad broja zaposlenih bilježi se i u većini ostalih djelatnosti, a izuzetak su samo javna uprava i obrana te obvezno socijalno osiguranje u kojima je u prosincu bilo 0,5 posto više zaposlenih nego u studenom, kao i financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, u kojima je broj zaposlenih istodobno uvećan za 0,6 posto.

Ipak u poslovanju s nekretninama bilježi se rast zaposlenih u 2014. u odnosu na 2013. i to za  2,5 posto, slijedi turizam i ugostiteljstv s 2,4 posto te obrazovanje 0,8 posto.

Loša vijest je kako je trend porasta broja nezaposlenih nastavljen i u siječnju ove godine. U Hrvatskoj je trenutno 329.246 nezaposlenih osoba, a oglašeno je 9.127 slobodnih radnih mjesta.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Savoy Stewart je analizirao nedavne podatke Eurostata te otkrio zemlje u Europi s najvišom i najnižom stopom zaposlenosti diplomanata.

Ekonomija

Uz sve poznate probleme domaćeg gospodarstva, na problem nedostatka radnika i zaposlenosti, mnogi od kreatora gospodarske politike, nisu računali i razmišljali o nečemu kao...

Izdvojeno

Stručnjaci tvrde kako mnogi nezaposleni otežavaju sami sebi svjesno ili nesvjesno sabotirajući potragu za poslom.

Edukacija

Pripremite se za proljeće uz najnovije seminare iz aktualne ponude seminara. Zašto ne biste poradili na vašem poslovnom obrazovanju uz seminare koje vam pruža...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.