Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Niskoenergetske i pasivne kuće još uvijek novost u Hrvatskoj

U budžetu kućanstva gotovo 60 posto potrošnje energije odlazi na grijanje. Za uštede do 15 posto potrebno je promijeniti ponašanje, do 30-postotnog smanjivanja potrošnje dovest će nas ulaganja, a za sve više od toga treba nam “pasivna” gradnja. Pročitajte što je potrebno da bi vam računi bili što manji. Od programibilnih sobnih termostata i termostatskih ventila, zamjene energenta ili sustava do postavljanja toplinske izolacije.

U budžetu kućanstva gotovo 60 posto potrošnje energije odlazi na grijanje. Za uštede do 15 posto potrebno je promijeniti ponašanje, do 30-postotnog smanjivanja potrošnje dovest će nas ulaganja, a za sve više od toga treba nam "pasivna" gradnja. Pročitajte što je potrebno da bi vam računi bili što manji. Od programibilnih sobnih termostata i termostatskih ventila, zamjene energenta ili sustava do postavljanja toplinske izolacije.

– Promjene ponašanja najlakše su i ne stoje ništa: smanjivanje temperature u prostoru na optimalnu razinu 20-22 Celzijeva stupnja. Isključivanje ili smanjivanje grijanja na 15-16 °C kad nismo u kući, neotvaranje prozora dok se prostor grije, zatvaranje rebrenica na prozorima i ili navlačenje zastora noću. Moguće je tako uštedjeti do 15 posto energije – objašnjava Goran Čačić, stručni suradnik UNDP-a (United Nations Development Programme).

Za veće uštede potrebno je uložiti u ugradnju programibilnih sobnih termostata, termostatskih ventila, uz redovito održavanje sustava grijanja te zamjenu brtvi na prozorima i vratima.

– Zamjena energenta u sustavu grijanja, npr. loživog ulja plinom ili biomasom, zamjena starih i dotrajalih sustava grijanja novim visokoučinkovitim, poput kondenzacijskih kotlova ili dizalica topline, zamjena dotrajale stolarije, postavljanje toplinske izolacije. Veće investicije mogu uštedjeti i više od 30 posto energije – dodaje Čačić.

Iznimka u Rakitju

U tom se kontekstu dobra izolacija nameće kao jednostavan odgovor na toplinske gubitke građevine. Primjera radi, klasično građena kuća u Hrvatskoj troši 70 kW po četvornome metru. Takva potrošnja može se značajno smanjiti pa dobivamo kuće koje troše 40 kW po četvornome metru. Korak dalje u uštedi energije (15 kW po metru kvadratnom) jesu pasivne kuće.

Takva energetski osviještena kućanstva nisu novost u Europi. Zbog poboljšanja komfora u takvim kućama interes je sve veći. Zato pomalo čudi podatak da je jedina pasivna kuća u Hrvatskoj u Rakitju kraj Zagreba. Branko Mihaljev pionir je takve gradnje: – Ljudi su u zabludi kada misle da gradnja pasivne kuće podrazumijeva mnogo veće investicije od tradicionalne gradnje. Troškovi su veći za oko 15 posto, a računi su mi višestruko manji od kućanstava klasične gradnje – ističe Mihaljev.

Certifikati za nove zgrade

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdalo je Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada kojim je propisano za koje se zgrade moraju izdati energetski certifikati. – Pravilnikom je definirano da sve nove zgrade za koje se zahtjev za građevinsku dozvolu ili potvrdu glavnog projekta podnosi nakon 1. rujna 2009. moraju imati energetski certifikat – rekao je Čačić.

Pravilnik bi trebao unijeti više reda u tržište nekretnina jer se pretpostavlja da će zgrade koje troše manje energije za normalan rad biti više na cijeni. To će potaknuti konkurenciju među investitorima i na tom polju, a profitirat će građani, manjim računima.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.