Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Njemačka i Švicarska zaratile zbog poreza

U potrazi za utajivačima poreza Njemačka nije prezala ni od kupnje ilegalnih podataka švicarskih banaka. Sada Švicarska njemačke porezne istražitelje želi izvesti pred sud, što u Njemačkoj ne nailazi na oduševljenje

U potrazi za utajivačima poreza Njemačka nije prezala ni od kupnje ilegalnih podataka švicarskih banaka. Sada Švicarska njemačke porezne istražitelje želi izvesti pred sud, što u Njemačkoj ne nailazi na oduševljenje

Sukob oko njemačkih utajivača poreza koji svoj kapital polažu na tajne račune švicarskih banaka traje već neko vrijeme. Prema procjenama njemačkih financijskih uprava na računima u Švicarskoj se nalazi oko 180 milijardi eura koji nikad nisu bili prijavljeni njemačkim poreznim službama. Da bi došle do imena poreznih utajivača, njemačke vlasti su posegle za spornim sredstvima. Tako su 2010. njemački porezni istražitelji sudjelovali u kupovini ilegelnog CD-a s podacima preko 1100 njemačkih utajivača poreza s računima pri švicarskoj banci Credit Suisse.

Gospodarska špijunaža

Za CD je tada neimenovanoj osobi plaćeno 2,5 milijuna eura ali se taj iznos, kako tvrde vlasti, “višestruko isplatio” nakon pozivanja utajivača na red. No ono što se isplatilo državi sada bi se moglo obiti o glavu trojici njemačkih poreznih istražitelja. Protv njih je naime Švicarska ovog vikenda podigla uhidbeni nalog pod “osnovanom sumnjom” u počinjeno krivično djelo pružanja pomoći pri gospodarskoj špijunaži te povredu bankarske tajne. Njemačkim državnim službenicima u Njemačkoj doduše ne prijeti uhićenje ali im se trenutno “ne proporuča” prelazak švicarsko-njemačke granice.

Vijest o podizanju uhidbenog naloga je u Njemačkoj odjeknula poput bombe. Posebice se na noge digla socijaldemokratska i zelena oporba koja ponašanje Švicarske smatra skandaloznim. “Kada didktatori i masovni ubojice bježe iz svojih zemalja oni tada vrlo često svoje bogatstvo odnose u Švicarku. No Švicarska ne kriminalizira njih nego njemačke porezne istražitelje”, primjećuje Joachim Poß, potpredsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu. On je od saveznog ministra financija Wolfganga Schäublea (Kršćansko demokratska unija CDU) zatražio da njemačke službenike uzme u obranu a ne da ponašanje švicarski vlasti opisuje kao “legalno”.

Istražiteljima orden a ne zatvor

Najnoviji spor zasigurno neće olakšati mukotrpni proces donošenja njemačko-švicarskog poreznog sporazuma. Oporbi, od koje demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel ovisi prilikom glasovanja u gornjem domu parlamenta Bundesratu, ovaj sporazum ionako ide previše na ruku Švicarskoj i krupnom kapitalu. Oni smatraju da sporazum, koji je trebao stupiti na snagu početkom sljedeće godine, u sadašnjem obliku štiti porezne utajivače i da je nepravedan prema onima koji pošteno plaćaju svoje poreze bez pritiska vlasti.

Sada je sporazum još udaljeniji jer se, kako je najavio socijaldemokratski ministar financija savezne pokrajine Baden-Württemberg, Nils Schmid, klima između Švicarske i Njemačke “trajno pogoršala”. Thomas Oppermann, jedan od vodećih socijaldemokratskih političara u Bundestagu, je u sukobu sa švicarskim vlastima otišao još korak dalje. On je njemačke porezne istražitelje kojima u Švicarskoj prijeti uhićenje predložio za visoko njemačko civilno odličje, Savezni križ za zasluge. Poboljšanju švicarsko-njemačkih poreznih odnosa neće pridonijeti ni najava ministra financija savezne pokrajine Sjeverno Porajnje-Vestfalija, Norberta Walter-Borjansa, koji je izjavio da će, ako mu se za to pruži prilika, i dalje kupovati CD-ove s popisima poreznih utajivača. “Tko društvo zakine za ono što društvu po zakonu pripada čini kazneno djelo”, zaključuje Walter-Borjans.

DW

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Podaci vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, Centra Zlata, pokazuju kako Hrvati pojačanim tempom ulažu u fizičko zlato koje je oslobođeno svih poreza, vrlo likvidno,...

Lifestyle

Svi nogometni entuzijasti koji su u potrazi za idealnim televizorom razveselit će nova pogodnost koju donosi Philips TV.

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.