Nova afera: Massol od Sanaderove Vlade dobio 55, 1 milijuna kuna

Nova afera: Massol od Sanaderove Vlade dobio 55, 1 milijuna kuna

Marketinška tvrtka Massol Ivana Solde, koju su niz svjedoka, ali i okrivljenici Mladen Barišić i Branka Pavošević u slučaju Fimi-Medija povezivali s bivšim Vladinim glasnogovornikom Ratkom Mačekom, imala je u vrijeme mandata Ive Sanadera od 2004. do sredine 2009. opseg poslova s državnim institucijama koji je po svemu sudeći daleko premašivao onaj sada ozloglašene Fimi-Medije, Nevenke Jurak.

Iznosi s kojima je poslovala Fimi-medija jesu veći ukoliko se pogleda ukupno poslovanje i s ministarstvima, te javnim i državnim poduzećima gdje je ta tvrtka imala samo čistoga profita 71,6 miljuna kn, dok je ukupna vrijednost sklopljenih poslova bila 148 milijuna kuna. No, dok je Fimi-Medija u istome razdoblju od poslova s tri ministarstva uprihodila oko 22 milijuna kuna, u istome razdoblju Massol je samo od Vlade, Ministarstava obrane, pomorstva, prometa i infastrukture, gospodarstva, vanjskih poslova, znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstva zdravstva, zaradio nevjerojatnih 55,1 milijun kuna.

Spin doktor

Kampanje Vlade Otvorena vrata, medijski materijali za posjet G. W. Busha, izbori u BiH, Hitrorez, Vladini e-projekti, Croatia summit 2008., spot Postani kadet OSRH, samo su neki od projekata na kojima je Soldina tvrtka surađivala s Vladom Ive Sandera i njegovim ministrima. Premda se priča oko Massola zahuktala paralelno s Fimi-Medijom, za razliku od toga slučaja, Massol još nije formalno otvorena priča. Maček, čije se ime povezivalo s Massolom, jest optužen, no ne u kontekstu Massola, nego zbog tzv. crnoga fonda HDZ-a. Od svih okrivljenika u slučaju Fimi-Medija optužbe protiv bivšega Sanaderova spin-doktora su najtanje, no priča o Massolu za Državno odvjetništvo i Uskok još je, doznaje jutarnji.hr, vrlo aktualna.

Nevjerojatne cifre

Naime, prije mjesec dana kada je u sklopu istrage poslovanja zaštitarske tvrtke Sokol-Marić policija pregledavala dokumentaciju tvrtke, jedan od fokusa njihova interesa bilo je upravo poslovanje Marića s Massolom. Ono što prije svega upada u oči kada se analizira poslovanje Massola s državnim institucijama jesu nevjerojatne cifre promidžbenih poslova. Budući da usluge produkcije do 2012. nisu potpadale pod sustav javne nabave, sve te poslove Massol je mogao dobivati bez natječaja. Također, Massol je po svemu sudeći poslovao s potpuno drugim državnim institucijama nego Fimi-Medija. Dok su Nevenka Jurak i Mladen Barišić fokus svojih poslovnih aktivnosti stavili uglavnom na državna poduzeća, Massol je poslovao izravno s ministarstvima, kao i s Uredom za odnose s javnošću Vlade, kojemu je u to vrijeme Maček bio na čelu.

Podijeli

Odgovori

Top