Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nova, online Hrvatska – više od 85% mladih koriste internet!

U Hrvatskoj je danas penetracija interneta u populaciji od 15 do 30 godina čak 85 posto, a u urbanom dijelu ove populacije viša je i od 95 posto, što je bio razlog da je GfK Hrvatske proveo istraživanje na tom segmentu mladih korisnika interneta o čitavom nizu tema – o njihovim životnim stilovima, odnosu prema novcu i financijama, o internetu i telekomunikacijama, medijima, potrošačkim navikama itd…

U Hrvatskoj je danas penetracija interneta u populaciji od 15 do 30 godina čak 85 posto, a u urbanom dijelu ove populacije viša je i od 95 posto, što je bio razlog da je GfK Hrvatske proveo istraživanje na tom segmentu mladih korisnika interneta o čitavom nizu tema - o njihovim životnim stilovima, odnosu prema novcu i financijama, o internetu i telekomunikacijama, medijima, potrošačkim navikama itd...

Tako je polovica ispitanika iskazala najveću zabrinutost zbog nedovoljno raspoloživog novca za svakodnevno odvijanje života, oko 45 posto zbog nezaposlenosti, oko 40 posto zbog loše vlade, isto toliko u vezi zdravlja, vlastitog ili u obitelji, četvrtina ih je zabrinuta zbog kriminala, a petina zbog visokih cijena.

Prosječni ispitanik raspolaže s 2.000 kuna – svi imaju mobitel

Više od polovine ispitanih raspolaže mjesečno s maksimalno oko 2.000 kuna. Kod mlađih ispitanika (15 do 24 godine) četvrtina sama zarađuje i još četvrtina dijelom sama zarađuje, a dobiva novac i od roditelja. Stariji (25 do 30 godina) u 70 posto slučajeva sami zarađuju.

Najčešće njihove aktivnosti u slobodno vrijeme (na mjesečnoj bazi), zastupljene s 50 i više postotaka, su izlazak u kafiće i/ili picerije i sl., odlazak na koncerte, u kino, kazalište, sportske priredbe, u diskoteke, u kupovinu, provođenje vikenda s prijateljima.

Svi imaju mobitel, a mijenjaju ga za novi otprilike nakon oko dvije godine, dobro poznaju marke mobitela, provajdere itd.

Sve više kompjutora u kućanstvima

Gotovo 70 posto mladih ispitanika ima u svom kućanstvu laptop/notebook, oko 60 posto ima i klasičan desktop, a pocket PC/netbook ima ih manje od 10 posto.

Gotovo svi koriste internet kod kuće (96 posto), a blizu 50 posto koristi ga i putem mobilnog telefona. Gotovo 80 posto ide na internet svakodnevno.

Više od polovine ih na internetu provede između jedan i četiri sata dnevno, a oko četvrtine ih je na internetu i više od četiri sata dnevno.

Najčešće aktivnosti na internetu su komunikacije (e-mail više od 80 posto, društvene mreže 70 posto, chat više od 60 posto).

Prikupljanje informacija (praćenje novosti, traženje informacija oko 80 posto), a sa više od 50 posto zastupljeno je još gledanje video clips-a te neki oblici učenja.

Hrvati najviše vjeruju – internetu

Na pitanje kojem masovnom mediju u Hrvatskoj najviše vjeruju 48 posto ispitanika odgovorilo je internetu, televiziji najviše vjeruje njih 29 posto, dnevnim novinama 12 posto, radiju njih 6 posto.

Povjerenje u internet dosta je veće kod muškaraca (55 posto) nego kod žena (41 posto). Obrnuta je situacija kod televizije – njoj najviše vjeruje 35 posto žena, te 23 posto muškaraca.

Istraživanje o mladoj ‘online’ populaciji u Hrvatskoj GfK je proveo u proljeće ove godine na uzorku od 1.095 ispitanika u dobnoj skupini od 15 do 30 godina.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.