Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nova uprava: “Nije istina da u HŽ-u postoji višak od 5.000 radnika” [VIDEO]

Ne postoji višak od pet tisuća radnika u Hrvatskim željeznicama, poručuje novi predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić, rekavši da ministri Linić i Komadina barataju krivim podacima.

Ne postoji višak od pet tisuća radnika u Hrvatskim željeznicama, poručuje novi predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić, rekavši da ministri Linić i Komadina barataju krivim podacima.

Ministar prometa Zlatko Komadina prvi je iznio tu procjenu u javnost, a nekoliko puta ju je ponovio i ministar financija Slavko Linić.

Iako priznaje da postoji organizacijski višak, za kojeg smatra da se može riješiti kroz određenu redukciju, Valčić upozorava kako broj zaposlenih mora biti sukladan tehnološkim normativima.

Nova Uprava Hrvatskih željeznica, u kojoj su osim Valčića još Dražen Ratković i Ivan Vuković, najavila je da će na prugu vratiti svih šest nagibnih vlakova prema kojima je, tvrde, bivša uprava imala maćehinski odnos.

”Nagibni vlakovi mogu konkurirati autobusnom prijevozu na relaciji Zagreb – Split” ističe Valčić.

[infopunkt 4147 2]

Država je najavila da će do sredstava potrebnih za modernizaciju i restrukturiranje željeznice doći putem kredita za javni dug. ”Pred zaključenjem je ugovor s EBRD-om za kredit od 400 milijuna eura, a za ulaganja su zainteresirani i EIB te Svjetska banka” kaže Valčić.

[infopunkt 4147 3]

Najveći problem do sada predstavljalo je neodržavanje postojećih standarda infrastrukture, što je rezultiralo potrebom za višestrukim ulaganjem. Nova Uprava tvrdi kako će liberalizacija infrastrukture, kao jedna od posljedica ulaska Hrvatske u EU,  pomoći HŽ-u da svoj prometni prostor približi interesu operatera, te osigura investitore iz cijelog svijeta.

Valčić, koji je iskustvo u vodstvu željeznice stekao kao pomoćnik predsjednika Uprave,poručio je kako će nova Uprava raditi na tome da iza sebe ostavi vidljiv trag.

[infopunkt 4147 6]

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak’. Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu im se ostvarile želje u godini...

Novosti

Sada već bivši ministar financija ističe kako ne želi govoriti o odnosu s premijerom dok ne prođu izbori za EU parlament.

Novosti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko današnju je smjenu ministra financija Slavka Linića nazvao vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera Zorana Milanovića i Linića, koji,...

Novosti

Boris Lalovac, kojega premijer Zoran Milanović predlaže za novog ministra financija, dosad je bio zamjenik ministra Slavka Linića.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.