Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nova zapošljavanja u prva tri mjeseca 2014.?

Poslodavci na globalnoj razini uglavnom očekuju oprezan rast zapošljavanja u prvom tromjesečju 2014., pokazalo je danas objavljeno izvješće grupe za posredovanje pri zapošljavanju Manpower.

Poslodavci na globalnoj razini uglavnom očekuju oprezan rast zapošljavanja u prvom tromjesečju 2014., pokazalo je danas objavljeno izvješće grupe za posredovanje pri zapošljavanju Manpower.

Tako poslodavci u 34 zemlje od njih ukupno 42 obuhvaćene istraživanjem iskazuju namjeru zapošljavanja novih radnika u prva tri mjeseca iduće godine. U prošlom Manpowerovom tromjesečnom izvješću takve su namjere iskazali poslodavci u 29 zemalja.

To znači da su na globalnoj razini izgledi za zapošljavanje na početku iduće godine ostali nepromijenjeni ili su tek blago poboljšani u odnosu na one iz prethodnog tromjesečnog izvješća Manpowera.

Namjere zapošljavanja ojačane su tako u polovini zemalja i područja obuhvaćenih istraživanjem u odnosu na prethodno tromjesečje a oslabile su u njih 15. Na godišnjoj razini poboljšanje je registrirano u 21 zemlji a pogoršanje u njih 17, utvrdio je Manpower.

Najnovija anketa provedena je među više od 65 tisuća poslodavaca iz 42 zemlje i teritorija širom svijeta, navodi se u priopćenju te grupe za sjedištem u SAD-u.

Planovi za zapošljavanje u skupini sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u usporedbi s prethodnim tromjesečnim izvješćem poboljšani su ili su ostali nepromijenjeni. Mnogi poslodavci iskazali su namjeru novog zapošljavanja, no kažu da će ona biti skromnija nego u godinama prije krize.

U Europi su općenito slabašni izgledi za zapošljavanje, pri čemu u najvećim gospodarstvima eurozone situacija na tržištu rada ostaje više-manje nepromijenjena. Tako su francuski poslodavci iznijeli tek skromne planove o zapošljavanju, dok su u Njemačkoj namjere zapošljavanja uglavnom nepromijenjene u usporedbi s onima za tekuće tromjesečje.

S druge strane, nastavak loše situacije na tržištu rada očekuju poslodavci u Irskoj, Italiji i Španjolskoj, pokazalo je izvješće Manpowera.

Po optimizmu u pogledu zapošljavanja izdvajaju se Turska i Grčka. Turski poslodavci su kao i u prethodnom tromjesečnom izvješću najveći optimisti po pitanju novog zapošljavanja, a ohrabrujuće vijesti stižu i od grčkih poslodavaca koji prognoziraju najveća zapošljavanja od četvrtog tromjesečja 2008. godine.

U skupini optimista su i mađarski poslodavci, s najoptimističnijim planovima zapošljavanja za predstojeće tromjesečno razdoblje od početka provedbe navedene ankete u toj zemlji u trećem tromjesečju 2009.

Hrvatska nije uključena u istraživanje.

Na globalnoj razini, najveća nova zapošljavanja u predstojećem tromjesečnom razdoblju planiraju se u zemljama kao što su Tajvan, Indija, Novi Zeland, Kolumbija i Singapur.

U izvješću se posebno izdvaja Japan, treće gospodarstvo po veličini u svijetu, obzirom na najsnažnije izglede za zapošljavanje u proteklih gotovo šest godina. Tamošnji poslodavci iskazali su najveći optimizam u pogledu novog zapošljavanja od drugog tromjesečja 2008. Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, očekuje postojano stabilne izglede novog zapošljavanja.

Što se tiče dviju Amerika, u SAD-u poslodavci najavljuju postojano novozapošljavanje, dok su najmanje optimistični po pitanju zapošljavanja poslodavci u Argentini, pokazuje Manpowerovo izvješće.

Na strani pesimista izdvaja se i Brazil, čiji poslodavci u predstojećem tromjesečju očekuju najslabije izglede za zapošljavanje od četvrtog kvartala 2009., kada se počela provoditi navedena anketa Manpowera.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.