Novi početak radnica Kamenskog [FOTO]

Novi početak radnica Kamenskog [FOTO]

Prostor koji su bivše radnice Kamenskog dobile od Grada Zagreba za novi početak danas je bio posjećeniji nego ikad. U novom radnom prostoru u ulici Rudolfa Bičanića 4, na Knežiji, marljive ‘šnajderice’ prvo je posjetio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je s njima u novom radnom prostoru popio kratku kavu te saslušao njihove probleme, a zatim im je podršku došao pružiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević.

Bivše radnice Kamenskog pravi su primjer kako ne treba odustajati od svojih prava i snova. Iako je Udruga Kamensko već krajem prošle godine otvorila svoje prostorije na adresi Braće Cvijića 9, a kasnije i u Bičanićevoj, čini se kako će tek sada nakon što su se na društvenim mrežama ‘pokrenuli’ građani ne bi li pomogli svojim sugrađankama, početi raditi punom parom.

Prije par mjeseci, netom što su dobro zagrijale papučice na mašinama, velika poplava na Knežiji, nastala puknućem cijevi, uništila je njihove alate za rad.

Radnice, mahom sredovječne žene bez velike nade u ponovno zaposlenje, imale su velike planove – održavati tečajeve krojenja i šivanja zainteresiranima građankama i građanima. Zbog nedostatka strojeva i materijala nisu ih mogle ostvariti.

Sugrađani su im nakon toga donirali oko deset mašina kako bi mogli nastaviti s radom. S puno duha prostor u Bičanićevoj ulici je pretvoren u radionicu gdje se pružaju usluge šivanja po mjeri, građani mogu popraviti stare odjevne predmete te pohađati tečajeve šivanja.

Građanska inicijativa na Facebooku donijela im je još više angažmana, a baš jučer počela je već druga radionica šivanja. S obzirom na to da će se sada šivati punom parom, a dolaze i paklene vrućine, radnicama je postavljena i klima kako bi im u novom prostoru bilo što ugodnije.

Cilj Udruge Kamensko je zaposliti što više bivših radnica istoimene tvornice te sakupiti sredstva za kupnju dva rabljena stroja koja su im neophodna za rad. Josipović i Bandić obećali su kako će im u tome pomoći. Tako će im Predsjednik osigurati mašinu ‘rupičarku’, a Gradonačelnik čak tri specijalizirane mašine koje im još nedostaju.

Kao zahvalu, radnice Kamenskog poklonile su Gradonačelniku unikatnu kravatu s potpisom njihova brenda pod nazivom ‘Otvoreno Kamensko’, a bivša dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević otišla je kući s prekrasnom svilenom maramom.

Članice Udruge Kamensko posebno su zahvalile mnogobrojnim građanima koji su bili uz njih sve ovo vrijeme te se nadaju njihovoj daljnjoj podršci.I dalje Vas čekaju u svojim prostorima na Knežiji, Rudolfa Bičanića 4 i Braće Cvijića 9, svakim danom od 9 do 17 sati, spremne pomoći u bilo kakvim popravcima odjeće.

Vi pomozite njima i poklonite im tkanine koje ne namjeravate iskoristiti ili ih jednostavno podržite širenjem ove informacije.

Podijeli

Odgovori

Top