Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Novi Zakon o energiji donosi nova poskupljenja struje, plina, topline…

Sukladno pravilima EU-a, uvodi se i kategorija zaštićenih kupaca – socijalnih slučajeva i onih sa teškim zdravstvenim problemima, koji će struju i plin, te toplinsku energiju, plaćati jeftinije.

Sukladno pravilima EU-a, uvodi se i kategorija zaštićenih kupaca – socijalnih slučajeva i onih sa teškim zdravstvenim problemima, koji će struju i plin, te toplinsku energiju, plaćati jeftinije.

Kroz četiri dana, 10. rujna, zatvara se javna rasprava o novom Zakonu o energiji – krovnom energetskom zakonu kojim se usklađujemo s EU, a koji hrvatskim potrošačima donosi potpuno nova pravila »igre« i, lako moguće, još više cijene energenata. Vlada RH, prije svega, na poskupljenje energenata – struje, plina, topline i ostalog – više neće moći utjecati, kao do sada, odnosno neće ih moći odgađati, ublažiti, potpuno odbijati ili »amenovati«.

Novi list javlja da jedini regulator na tržištu postaje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kojoj će energetski subjekti, dakle HEP, Ina, toplane i ostali »igrači«, predlagati svoje cijene, poskupljenja, a ona ih prihvaćati ili odbijati. Ili, kako to i službeno stoji u prijedlogu zakona, donošenje cijene ili tarife prema metodologijama, prenosi se s Vlade RH na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije. Sukladno pravilima EU-a, uvodi se, međutim, i kategorija zaštićenih kupaca – socijalnih slučajeva i onih sa teškim zdravstvenim problemima, koji će struju i plin, te toplinsku energiju, plaćati jeftinije.

Makar se od energetskih subjekata na tržištu neslužbeno može čuti kako novi zakon nije i uvertira u nova poskupljenja energenata, jer, dapače, otvara vrata konkurenciji pa su zato moguća i pojeftinjenja struje, plina i ostalog, iz udruga za zaštitu potrošača upozoravaju kako nas sigurno očekuju više cijene!

Ulaskom u EU, kaže to i novi zakon, čeka nas i uvođenje trošarina na električnu energiju i plin, koje sada ne plaćamo, a koje će sigurno dodatno poskupjeti ove usluge.

Kad su u pitanju zaštićeni kupci, kaže prijedlog novog zakona, Vlada će utvrđivati kriterije za stjecanje tog statusa, kao i mjere zaštite radi njihove pouzdane opskrbe.

Status ugroženog kupca imat će primatelji socijalne pomoći, ali i osobe lošeg zdravstvenog stanja kod kojih može nastupiti ugroženost života ili zdravlja zbog ograničenja ili obustave opskrbe energijom, dakle priključeni na aparate i slično. Vlada će tek utvrditi opseg njihovih prava, primjerice hoće li minimalni »paket« energenata uopće plaćati, po kojim cijenama, i tome slično.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.