Novosel: Sindikati nastoje ublažiti negativne posljedice ZOR-a [VIDEO]

Novosel: Sindikati nastoje ublažiti negativne posljedice ZOR-a [VIDEO]

Novosel je na konferenciji za novinare rekao da vladajuća Kukuriku koalicija ima dovoljno glasova i mogućnost izglasovati novi ZOR-u Saboru, no radnicima će biti slaba utjeha što će ih zbog toga moći kazniti na idućim izborima.

Stajalište je SSSH da se pregovori vode po načelu “identifikacija problema – dokazi – rješenje”, te ponovio kako su u nekim starima približena stajališta, a o nekima još treba razgovarati. Ključnim točkama označio je preraspodjelu radnog vremena, zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje i reguliranje uvjeta otkaza.

[infopunkt 8007 5]

Na upit u vezi mogućih prosvjeda za 1. svibanj, Praznik rada, Novosel je rekao da će o tome odlučiti Predsjedništvo SSSH na sjednici zakazanoj za 10. travnja.

Izaslanstvo od 50 članova SSSH sudjelovat će na europskim demonstracijama 4. travnja u Bruxellesu, jer se radnička prava ne štite samo u Zagrebu, najavio je Novosel.

Dodao je kako su euro demonstracije, na kojima se očekuje oko 50.000 prosvjednika, dio kampanje Europske konfederacije sindikata (EKS/ETUC) pod nazivom “Novi put za Europu – borba za investicije, kvalitetna radna mjesta i jednakost”, te zahtjeva za socijalnu Europu, kvalitetnih radnih mjesta, dostupnih javnih usluga i pravednih plaća.

Novosel je rekao da se euro demonstracije održavaju u kontekstu skorih izbora za Europski parlament. Stoga ETUC poziva sve građane da glasaju za kandidate koji se zalažu za promjenu načina na koji EU trenutno funkcionira, odnosno za alternativnu viziju Europe, koja će raditi u interesu europskih građana i njihovih prava, te poticati socijalni napredak i otvaranje kvalitetnih radnih mjesta.

[infopunkt 8007 2]

Novosel je najavio da će kandidacijskim listama u Hrvatskoj SSSH uputiti svoju platformu i prema dobivenim odgovorima dati preporuku članstvu za glasovanje.

Upozorio je da pet godina nakon početka krize europski građani i dalje pate od ekonomske i socijalne nesigurnosti, a nezaposlenost te širenje prekarnog rada, nejednakosti i siromaštva uništavaju mnoge živote.

Inzistiranje na politikama štednje i fiskalne konsolidacije dodatno pogoršava situaciju, a socijalni pokazatelji (siromaštvo, nejednakost, nesigurnost zaposlenja, razina plaća) uz većini članica EU i dalje se pogoršavaju, naglasio je.

“Novi put za Europu” je plan ETUC-a za investicije, održivi razvoj i kvalitetna radna mjesta, čiji bi temelj trebalo predstavljati investiranje dva posto BDP-a godišnje tijekom idućih 10 godina, rekao je Novosel.

Investicije treba usmjeriti u izgradnju snažne industrijske baze europske ekonomije, kvalitetne javne usluge, učinkovite sustave javne uprave, socijalnu državu, obrazovanje i istraživanje.

Investicijski plan mogao bi se financirati kroz postojeće mehanizme (Europska investicijska banka, neiskorištena sredstva europskih fondova), te izdavanjem “euro-obveznica”.

Upozorio je da je 1.000 milijardi eura potrošeno na spašavanje financijskog sektora, a 1.000 milijardi eura javnog novca izgubi se svake godine uslijed porezne evazije i prijevare.

Stoga je vrijeme da se potroši 250 milijardi eura na kvalitetna radna mjesta i budućnost europskih građana, jer bi takav investicijski plan mogao rezultirati s do 11 milijuna novih radnih mjesta, naglasio je Novosel.

[infopunkt 8007 4]

Podijeli

Odgovori

Top