NSA može pratiti sve što radite na internetu

NSA može pratiti sve što radite na internetu

Pomoću tajnog programa obavještajci mogu pretraživati vaše e-mailove, chatove na Facebooku i povijest pretraživanja, prikupljati ogromne količine podataka o bilo kome bez sudskog naloga i bilo kakvog ovlaštenja

Objavio je to Guardian, temeljem dokumenata koje je dobio od zviždača Edwarda Snowdena.

‘Mogao sam, sjedeći za stolom, pratiti bilo koga, od vas i vašeg knjigovođe do saveznog suca, pa čak i predsjednika, ako sam imao osobnu e-mail adresu’, rekao je Snowden u prvom video razgovoru za taj britanski medij, objavljenom početkom srpnja.

Američki dužnosnici zdušno su demantirali te tvrdnje, nazvavši ga i lašcem. No Guardian se dokopao materijala koje je NSA koristila za obuku, u kojima je detaljno opisano kako analitičari koriste ne samo Xkeyscore, već i druge sustave, kako bi jednostavnim upitom došli do traženih podataka iz ogromnih baza podataka, i to uz tek općenito opravdanje za pretragu, koju ne nadziru ni u samoj agenciji, a kamoli izvana putem sudova.

Xkeyscore je tek dio šireg sustava, nazvanog Digital Network Intelligence (DNI), u čijem sklopu ima najširi doseg. U jednoj se prezentaciji NSA hvali kako pokriva gotovo sve što tipični korisnik radi na internetu, što uključuje sadržaje e-pošte, upite za pretraživanje, posjećene sajtove te metapodatke vezane uz njih. Može ga se koristiti i za presretanje internetskih aktivnosti pojedinaca gotovo u realnom vremenu.

Tako mogu bez sudskog naloga pratiti koga god žele u SAD-u i inozemstvu. Sve što trebaju je e-mail adresa, a poslužit će i ime, broj telefona, IP adresa, ključne riječi, jezik korišten za internetske aktivnosti, tip pretraživača… Navodno je do 2008. godine zahvaljujući korištenju Xkeyscorea i drugih sustava uhićeno 300 terorista.

Program je dizajniran za temeljito pretraživanje e-mailova i s njima povezanih dijelova mreže, kao što su obrasci za kontakt na sajtovima. Elektroničko praćenje moguće je aktivirati sa samo nekoliko klikova.

Alat nazvan DNI Presenter korišten je za čitanje sadržaja pohranjenih e-mailova, ali i za praćenje chatova i privatnih poruka na Facebooku. Opet, trebalo je samo unijeti ime korisnika i razdoblje praćenja.

Količina ovim putem dostupne komunikacije online zaprepašćujuće je velika. Tijekom 2012. su u samo mjesec dana prikupili i pohranili u Xkeyscore bar 41 milijardu internetskih bilješki. Procjena NSA iz 2007. govori o 850 milijardi prikupljenih i pohranjenih poziva, kao i o blizu 150 milijardi internetskih bilješki. Baze su rasle za jednu do dvije milijarde bilješki dnevno.

Xkeyscore kontinuirano prikuplja toliko internetskih podataka da ih je moguće pohranjivati tek na kratko – tri do pet dana za sadržaj, 30 dana za metapodatke. Na nekim poslužiteljima primali bi i više od 20 terabajta dnevno, pa pohrana ne bi potrajala dulje od dana.

Kako bi riješili taj problem, u NSA su osmislili sustav koji omogućuje pohranu zanimljivog sadržaja u drugim bazama podataka na rok do pet godina.

 

Podijeli

Odgovori

Top