Objavljeno 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu

Objavljeno 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu

Više od polovice oglasa za inozemstvo odnosilo se na zemlje Europske unije (65%) i to najvećim dijelom na Njemačku i Češku. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Raste broj oglasa za stalni radni odnos

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2013. bila su: programeri, hotelsko osoblje, medicinske sestre.

Najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno je u sljedećim kategorijama zanimanja:

IT i telekomunikacije – 20%
Turizam i ugostiteljstvo – 11%
Graditeljstvo i geodezija – 7%

U 2013. od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu, u njih čak 82% bio je ponuđen stalni radni odnos što je povećanje od 13% u odnosu na 2012. godinu. Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 34%, a honorarni u svega 1% oglasa.

*Poslodavci su mogli označiti više vrsta zaposlenja za jedno radno mjesto

Za posao u inozemstvo bitno iskustvo, traži se čak 4 godine i mjesec dana

U skoro polovici (49%) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 4 godine i mjesec dana radnog iskustva što je za godinu i pol više nego što poslodavci obično traže (2 godine i 10 mjeseci radnog iskustva).

Tijekom 2013. godine poslodavci su za rad u inozemstvu najviše tražili kandidate s visokom stručnom spremom (43%). U 13% oglasa tražena je bila viša stručna sprema, a srednjoškolsko obrazovanje u 20% oglasa. Stručna sprema nije bila bitna u 30% oglasa.

*Poslodavci su mogli označiti više stručnih sprema za jedno radno mjesto

U 81% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika što je povećanje od 8% u odnosu na 2012. U porastu je i zahtjev za naprednim poznavanjem engleskog jezika – u 2013. napredni engleski bio je uvjet u 76% oglasa, a u 2012. u 59% oglasa za rad u inozemstvu.

Profesionalno znanje engleskog jezika traženo je u 6% oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 11%, a osnovno poznavanje u 1% oglasa.

Podijeli

Odgovori

Top