Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Objavljeno 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu

Na portalu MojPosao u 2013. objavljeno je 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je povećanje od 31% u odnosu na 2012. godinu.

Na portalu MojPosao u 2013. objavljeno je 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je povećanje od 31% u odnosu na 2012. godinu.

Više od polovice oglasa za inozemstvo odnosilo se na zemlje Europske unije (65%) i to najvećim dijelom na Njemačku i Češku. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Raste broj oglasa za stalni radni odnos

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2013. bila su: programeri, hotelsko osoblje, medicinske sestre.

Najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno je u sljedećim kategorijama zanimanja:

IT i telekomunikacije – 20%
Turizam i ugostiteljstvo – 11%
Graditeljstvo i geodezija – 7%

U 2013. od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu, u njih čak 82% bio je ponuđen stalni radni odnos što je povećanje od 13% u odnosu na 2012. godinu. Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 34%, a honorarni u svega 1% oglasa.

*Poslodavci su mogli označiti više vrsta zaposlenja za jedno radno mjesto

Za posao u inozemstvo bitno iskustvo, traži se čak 4 godine i mjesec dana

U skoro polovici (49%) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 4 godine i mjesec dana radnog iskustva što je za godinu i pol više nego što poslodavci obično traže (2 godine i 10 mjeseci radnog iskustva).

Tijekom 2013. godine poslodavci su za rad u inozemstvu najviše tražili kandidate s visokom stručnom spremom (43%). U 13% oglasa tražena je bila viša stručna sprema, a srednjoškolsko obrazovanje u 20% oglasa. Stručna sprema nije bila bitna u 30% oglasa.

*Poslodavci su mogli označiti više stručnih sprema za jedno radno mjesto

U 81% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika što je povećanje od 8% u odnosu na 2012. U porastu je i zahtjev za naprednim poznavanjem engleskog jezika – u 2013. napredni engleski bio je uvjet u 76% oglasa, a u 2012. u 59% oglasa za rad u inozemstvu.

Profesionalno znanje engleskog jezika traženo je u 6% oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 11%, a osnovno poznavanje u 1% oglasa.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.