Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Obnovljivi izvori energije moraju biti naša nacionalna strategija

Svake godine u isto vrijeme, početkom zime, u našoj zemlji se aktualizira pitanje opskrbe energentima ili u najboljem slučaju dolazi do „usklađivanja“ cijena energenata s aktualnim cijenama plina i struje u inozemstvu. I ove godine nismo pošteđeni tog scenarija, dapače svjedoci smo značajnog poskupljenja zemnog plina, a koje će za sobom povući i poskupljenje električne energije, transporta, industrijske proizvodnje, usluga. Svih djelatnosti i proizvoda o kojima ovisi naš životni standard.

Svake godine u isto vrijeme, početkom zime, u našoj zemlji se aktualizira pitanje opskrbe energentima ili u najboljem slučaju dolazi do „usklađivanja“ cijena energenata s aktualnim cijenama plina i struje u inozemstvu. I ove godine nismo pošteđeni tog scenarija, dapače svjedoci smo značajnog poskupljenja zemnog plina, a koje će za sobom povući i poskupljenje električne energije, transporta, industrijske proizvodnje, usluga. Svih djelatnosti i proizvoda o kojima ovisi naš životni standard.

Na takvo stanje smo se već, na žalost, navikli. I svake godine se ponovo žalimo na globalnu energetsku situaciju i moćnike u Rusiji i Bliskom Istoku zbog kojih male zemlje trpe. I na kraju još većom štednjom, slabijim grijanjem i gašenjem svijetla pokušavamo spasiti sve tanje kućne budžete. Međutim možemo se i zapitati da li je stvarno potrebno da se svake godine dovodimo u takvu sitaciju i zašto ima država koje sa slabijim resursima imaju puno manje problema u energetici nego mi. Za to bi se vjerojatno našlo niz političkih, strateških, ekonomskih razloga.

2 milijuna novih radnih mjesta zbog obnovljivih izvora

Međutim jedan od razloga je i da te zemlje puno bolje koriste sve resurse kojim raspolažu, prvenstveno obnovljive izvore energije: sunce, vjetar, vodu, biomasu. Primjena tih izvora energije ne predstavlja samo ekološki najprihvatljiviji oblik energije, već inducira i razvoj potpuno novih grana industrije a time i nova radna mjesta. Predviđa se da će se do kraja ove godine u svijetu otvoriti preko dva milijuna novih radnih mjesta samo u području obnovljivih izvora energije. Uz proizvodnju energije, ekološki značaj, razvoj industrije, zapošljavanje, ova gospodarska grana zasigurno predstavlja jedan od pravaca u kojem naša zemlja svakako treba krenuti. Što prije.

Uz vjetar i sunce, veliki energetski potencijal Republike Hrvatske leži u biomasi koja je kod nas praktički neiskorištena. Vrlo efikasan način iskorištenja potencijala biomase je u anaerobnoj razgradnji u bioplinskim postrojenjima. Razgradnjom organskog otpada poljoprivrednog ili industrijskog porijekla dolazi do stvaranja bioplina koji se može koristiti za proizvodnju električne i toplinske energije ili za pogon vozila s unutrašnjim izgaranjem. Ostatak te razgradnje, razgrađeni materijal, nakon izlaska iz postrojenja predstavlja visokovrijedno ekološko gnojivo koje se može u tom obliku odmah aplicirati na polja. Značajne količine takvog gnojiva danas se uvoze, a istovremeno se velike količine tog gnojiva mogu vrlo jednostavno proizvesti ovdje u Hrvatskoj. Uz navedene energetske, tj materijalne koristi rada bioplinskog postrojenja, postoji niz indirektnih koristi ovakvih projekata. To se prvenstveno odnosi na sustav gospodarenja otpadom: rješavanje problema odvoza i deponiranja, prostornog planiranja, recikliranje tvari, smanjenje zagađenje vode i zraka, redukcija neugodnih mirisa i količine insekata, ali i na socijalnom planu vezano uz zapošljavanje lokalne radne snage ne samo na postrojenju već i na svim pratećim aktivnostima. Te prednosti su prepoznate praktički u svim europskim zemljama, tako da samo u Njemačkoj trenutno radi preko 3.000 bioplinskih postrojena.

Veterinarska stanica Dvor kao pilot-projekt

Naša zemlje je, na žalost, i u ovom području na samom početku. Prvi započeti projekt je bio u Veterinarskoj stanici Dvor gdje je izgrađeno bioplinsko postrojenje snage 136kW. Postrojenje je pokretano otpadom sa pileće farme koja generira preko 7t gnoja dnevno. Osim pilećeg gnoja kao sirovina se koristi i silaža i gnoj sa obližnje farme junica. U punom pogonu očekuje se proizvodnja minimalno 1.100.000kWh električne energije i oko 1.300.000kWh toplinske energije.

Osim energije, prihod bioplinskog postrojenja se očekuje i u prodaji izlaznog, razgrađenog materijala, a lokalna zajednica ima koristi od investicije, zapošljavanja lokalne radne, manje problema s otpadom i slično. Međutim vrlo važan rezultat projekta Dvor, kao prvog takvog postrojenja, je uvođenje pojma bioplinsko postrojenje u administrativno, zakonodavno i tehničko područje u našoj zemlji a gdje je taj pojam bio nepoznat.

Projekt Dvor je okupio hrvatske projektante i proizvođače opreme i rezultirao osnivanjem tvrtke Alter – Energ, jedne od rijetkih specijaliziranih hrvatskih tvrtki koja se bavi projektiranjem, izvođenjem i održavanjem svih vrsta bioplinskih postrojenja. S iskustvom na projektu Dvor i sličnim projektima u Njemačkoj, tvrtka Alter – Energ je okupila hrvatske stručnjake i proizvođače opreme koji su sposobni realizirati bioplinska postrojenja od idejnog rješenja pa do puštanja u pogon. Rješenja se temelje na najsuvremenijim tehnologijama od kojih su neka nastala u suradnji sa fakultetima hrvatskih sveučilišta i plod su suradnje sa znanstvenicima i istraživačima sa područja strojarstva, elektrotehnike, građevine i agronomije.

Osim Dvora tvrtka Alter-energ trenutno priprema nekoliko drugih projekata od kojih treba istaknuti projekt Babina Greda gdje će se putem bioplinskog postrojenja riješiti dugogodišnji problem zagađivanja tla i voda stajskim gnojem, a istovremeno dobiti značajne količine električne i toplinske energije, velike količine kvalitetnog gnojiva, a zapošljavat će i lokalnu radnu snagu.

Eko-otoci zainteresirani za projekte

U partnerstvu s nekoliko hrvatskih tvrtki u pripremi je i realizacija malih, jednostavnih bioplinskih postrojenja koja će biti pogonjena otpadom karakterističnim za obalno i priobalno područje: maslinova komina, ostatak od proizvodnje vina, aromatskih ulja i slično. Uz specifične tehničke probleme koji se trebaju riješiti za takvu primjenu veliku ulogu ima i biološki, tj kemijski proces u postrojenju koji mora biti u potpunosti kontroliran. Interes za ovakvim tipskim postrojenjima postoji na našim otocima, pogotovo onima deklariranim kao „zelenim“, npr Krk, Hvar, Korčula , u Istri, ali interes pokazuju i tvrtke iz drugih Mediteranskih zemalja.

Ovakva situacija pokazuje da u našoj zemlji ima volje, znanja, interesa pa i sredstava za ovakve oblike iskorištavanja energetskih resursa. To je prepoznato i od zakonodavca, pa je u zadnje vrijeme doneseno nekoliko zakona i zakonskih podakata koji stimuliraju ovakve investicije i stvaraju okolinu podobnu za ovu vrstu investicija. Istovremeno, na žalost, postoji izuzetno komplicirana, dugotrajna i često puta nejasna administrativna procedura dobivanja svih dozvola i statusa potrebnih za početak rada ovakvih projekata. Postajući svjestan koraka od ideje do realizacije postrojenja i broja dozvola potrebnih za dobivanje statusa povlaštenog proizvođača energija investitori često odluče sredstva uložiti u druge jednostavnije i isplativije projekte koji nemaju veze s energijom.

A mi i dalje možemo čekati iduću zimu i nadati se da će svjetski moćnici i dalje držati ventile plinovoda otvorene a domaći moćnici ne previše dignuti cijene energentima.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.