Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Očevi na roditeljskom dopustu

pixabay.com

U Bjelovaru je 18.5.2015.godine održan okrugli stol „Očevi na roditeljskom dopustu“ u okviru tematske sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije. Na sjednici je sudjelovala Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA, Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, te Ivana Pirin predsjednica Povjerenstva kao domaćin.

Zaposleni, odnosno samozaposleni roditelj, nakon navršenih 6 mjeseci djetetova života, ima pravo na roditeljski dopust, te isti može koristiti do osme godine života djeteta. Pravo na roditeljski dopust – osobno pravo oba roditelja.

Izvor: MojPosao.net

Izvor: MojPosao.net

Na okruglom stolu razgovaralo se o položaju žena na tržištu rada, utjecaju rodiljnog i roditeljskog dopusta na karijeru žena te ponajviše o roditeljskom dopustu za očeve. Naime, nedavna istraživanja pokazala su da je prisutnost očeva u najranijoj dobi djeteta izuzetno važna te se većina europskih zemalja već neko vrijeme bavi uvođenjem mjera kojima bi se potaknulo očeve na korištenje roditeljskog dopusta. Neke od mjera su posebne kvote za muškarce ( mjeseci roditeljskog dopusta rezervirani samo za očeve), nagrađivanje obitelji koje rodno jednako koriste roditeljski dopust kroz produženje perioda dopusta te financijsko nagrađivanje.

MojPosao2

Izvor: MojPosao.net

 

Muškarci se u brigu o djetetu u većem broju uključuju tek nakon šestog mjeseca djetetova života – 163 muškarca koristila rodiljni dopust u 2014. godini

U Hrvatskoj još uvijek jako mali postotak muškaraca koristi roditeljski dopust, iako je situacija puno bolja nego što je bila prije nekoliko godina. Sudionici okruglog stola složili su se da je malo očeva na roditeljskom dopustu iz ekonomskih razloga, jer muškarci još uvijek imaju većinom više plaće od žena, te zbog okoline koja još uvijek na odluku muškarca da koristi roditeljski dopust gleda sa podsmjehom umjesto da potakne takvu praksu.

Istraživanje je pokazalo i negativne strane odlaska očeva na roditeljski dopust:

  • Financijski neisplativo – 53%
  • Moguća degradacija na poslu – 51%
  • Zastoj u karijeri – 37%
  • Negativne reakcije kolega – 34%
  • Negativne reakcije okoline – 26%
  • Teška prilagodba – 14%
  • Negativne reakcije obitelji – 8%
  • Drugi razlozi – 11%

Preneseno: hup.hr

Pročitajte još:

Komentari

Zaposlenice danas, uz posao, u znatno većoj mjeri od muškaraca vode brigu o obitelji i kućanstvu. Na taj način zapravo obavljaju dva posla –...

Lifestyle

Međunarodni dan žena slavi sva dostignuća ženskog spola.

Novosti

Konferencija Razvoj sporta kroz društvenu odgovornost ima za cilj približiti i povezati poslovni sektor i sportske organizacije.

Financije

Prema podacima servisa MojaPlaća u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.452 kune, što je za 3% više...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.