Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od 1. siječnja 2014. sve banke eurozone pod nadzorom supervizora!

Od 2013. pod nadzorom će biti banke koje budu primale pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. Zatim slijede najveće, takozvane, sistemski važne banke, da bi u konačnici, od 1. siječnja 2014. pod nadležnost supervizora potpalo svih 6.000 banaka u eurozoni.

Od 2013. pod nadzorom će biti banke koje budu primale pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. Zatim slijede najveće, takozvane, sistemski važne banke, da bi u konačnici, od 1. siječnja 2014. pod nadležnost supervizora potpalo svih 6.000 banaka u eurozoni.

Banke u eurozoni postupno će prelaziti pod nadzor novog zajedničkog supervizora, s tim da bi svih 6.000 zajmodavaca trebalo u potpunosti prijeći u njegovu nadležnost 1. siječnja 2014. godine, kazao je u petak europski povjerenik Michel Barnier.

Barnier rukovodi pripremama planova za uspostavu zajedničkog supervizora u sklopu stvaranja okvira koji bi novom europskom kriznom fondu omogućio da izravno spašava zajmodavce. Time se želi poštedjeti države obveze da zbog posrnulih banaka traže kompletan paket pomoći.

U razgovoru za europske medije povjerenik EU-a za unutarnje tržište izrazio je uvjerenje da bi sve banke trebale podvrgnute centraliziranom nadzoru. “Uvjereni smo da sve banke moraju biti podvrgnute centraliziranom nadzoru”, kazao je za muenchenski dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Europska središnja banka (ECB) dobit će sve instrumente potrebne za efikasni nadzor banaka i bit će krajnja odgovorna instanca za sve odluke, dodao je.

U razgovoru za francuski poslovni dnevnik Les Echos istaknuo je pak da se promjene neće dogoditi preko noći. “Provedba će biti postupna”, naglasio je.

Tako će u prvoj fazi europski supervizor odmah preuzeti nadzor nad bankama koje budu primale pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). On počinje s radom 1. siječnja iduće godine.

“Od toga će datuma teoretski biti moguća izravna dokapitalizacija banaka iz kriznog fonda”, podsjetio je Barnier.

U sljedećoj fazi centralizirani nadzor bio bi proširen na najveće, takozvane sistemski važne banke, da bi u konačnici, od 1. siječnja 2014. pod njegovu nadležnost potpalo svih 6.000 banaka u eurozoni.

Pritom je podsjetio da su proteklih godina veliki broj problema prouzročile upravo banke koje nisu od veće važnosti za financijski sustav, poput Northern Rocka, Dexije i Bankije.

Predsjednik EK Jose Manuel Barroso predstavit će odgovarajuće prijedloge 12. rujna.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.