Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od 1. srpnja rastu cijene struje poduzetnicima koji nisu odabrali opskrbljivača na tržištu

Od 1. srpnja ove godine za sve kupce električne energije u kategoriji poduzetnika koji do tada nisu odabrali jednog od tržišnih opskrbljivača, odnosno i nakon tog datuma nastave koristiti uslugu zajamčene opskrbe HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS), računi za struju će u prosjeku porasti, ali iz HEP ODS-a demantiraju da će biti riječ o ‘drastičnom’ poskupljenju od 20 ili 50 posto, za koliko će se povećati neke od obračunskih stavki.

Od 1. srpnja ove godine za sve kupce električne energije u kategoriji poduzetnika koji do tada nisu odabrali jednog od tržišnih opskrbljivača, odnosno i nakon tog datuma nastave koristiti uslugu zajamčene opskrbe HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS), računi za struju će u prosjeku porasti, ali iz HEP ODS-a demantiraju da će biti riječ o 'drastičnom' poskupljenju od 20 ili 50 posto, za koliko će se povećati neke od obračunskih stavki.

Riječ je o oko 100 tisuća poduzetnika koji koriste javnu uslugu opskrbe električnom energijom, tzv. zajamčenu opskrbu – više od 83 tisuće poduzetnika koji do sada nisu odabrali jednog od tržišnim opskrbljivača (npr. HEP Opskrba, RWE Energija, GEN-I, itd.) te njih gotovo 16 tisuća koji su s odabranim tržišnim opskrbljivačem raskinuli ugovor, najčešće zbog neplaćanja računa.

Takvi kupci zakonom prelaze na uslugu zajamčene opskrbe, koju u Hrvatskoj, prema Zakonu o tržištu električnom energijom, pruža samo HEP ODS, iz kojeg ističu da se nove tarife ni na koji način ne odnose na kućanstva.

Naime, 1. srpnja na snagu stupaju nova metodologija za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom i odluka o iznosu tih tarifnih stavki koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Prema njima, neki od parametara za obračun cijene utrošene energije u prva dva mjeseca korištenja usluge zajamčene opskrbe rastu za 20 posto, a nakon toga i za 50 posto, a sve u cilju destimuliranja korištenja zajamčene opskrbe te prelaska na tržišnu opskrbu.

Iz HEP ODS-a ističu da cijena struje u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od one na tržištu jer oni svoje kupce niti trenutak njihovog prelaska na zajamčenu opskrbu ne biraju pa ne mogu niti unaprijed planirati količine električne energije za nabavku, odnosno energija se ponekad mora nabaviti i na dnevnoj bazi.

Kupce koji su trenutno na zajamčenoj opskrbi, njih stotinjak tisuća, u svibnju su izvijestili o ovim promjenama, no, kažu u HEP ODS-u, neki od tržišnih opskrbljivača te su kupce ‘plašili’ najavama o poskupljenju struje u zajamčenoj opskrbi za 20 ili 50 posto.

Izračuni HEP ODS-a pak govore da će taj rast u prosjeku biti znatno niži, rast će ovisiti o snazi i količini energije koju određeni poduzetnik troši, a moguće je pak da kod nekih cijene i padnu.

Po izračunima HEP ODS-a u odnosu na prosječnu tržišnu cijenu, cijene će u zajamčenoj opskrbi biti do 20-tak posto više.

Kako je riječ o promjenama naglašeno individualnog karaktera, takvi bi kupci, drže u HEP ODS-u, trebali uzeti svoj zadnji račun te količine iz računa pomnožiti s tarifnim stavkama koje vrijede do i nakon 1. srpnja te točno vidjeti utjecaj na svoje troškove.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

U svjetlu izvanrednog poslovanja u prvih šest mjeseci 2021. godine i procjene pozitivnog nastavka do kraja godine Uprava GEN-I odlučila je poboljšati izvorni poslovni...

Izdvojeno

Uspješni poduzetnici su strastveni, inovativni, zahtjevni i brižni. Pročitajte u čemu se krije tajna njihovih uspjeha.

Novosti

Certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima, drugu je godinu zaredom dodijeljen HEP Opskrbi.

Izdvojeno

Prošla je godina za mnoge poduzetnice i poduzetnike bila poprilično izazovna. Suočili smo se s poreznim i inim izmjenama koje su mnogim poduzetnicama otežale...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.