Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Uvijek spremne na nove izazove

Prošla je godina za mnoge poduzetnice i poduzetnike bila poprilično izazovna. Suočili smo se s poreznim i inim izmjenama koje su mnogim poduzetnicama otežale ionako komplicirano poslovanje u Hrvatskoj.

Prošla je godina za mnoge poduzetnice i poduzetnike bila poprilično izazovna. Suočili smo se s poreznim i inim izmjenama koje su mnogim poduzetnicama otežale ionako komplicirano poslovanje u Hrvatskoj.

Unatoč i usprkos svim promjenama poreznih zakona, od kojih su nam neki išli na ruku (novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika, iznos neoporezive pune dnevnice na 200,00 kn, novi godišnji prag prihoda od 7,5 milijuna kn na koji se primjenjuje stope od 12%, povećan osnovni osobni odbitak s 3.800 kn na 4.000 kn itd.) ostaje nam gorak okus donošenjem odluke o obvezi doprinosa članovima uprave i izvršnim direktorima trgovačkih društava kojom se utvrđuje najniže osnovice za člana uprave (prosječna plaća x koeficijent 0,65 = 5.491,20 kn za 2019.g.).

Ako na to sve pridodamo obvezu dvostrukog oporezivanja poreza na dobit, pitamo se za što mi ustvari radimo?

Poduzetništvo kruh sa 7 kora

Neke od naših poduzetnica su odustale od poduzetništva, barem u Hrvatskoj, te odselile u neke druge države ili se zaposlile u državnim poduzećima, dok smo mi, koje silom prilika ne možemo otići, da bismo ostale na tržištu nastavile strpljivo i neumorno raditi.

Poduzetništvo se pokazalo kao “kruh sa sedam kora” u državi s 4,2 milijuna ljudi (prema popisu iz 2011.) iz koje se prema posljednjim informacijama Državnog zavoda za statistiku od 2008. do 2018.g. odselilo 233 000 ljudi.

Iako smo na ljestvici konkurentnosti, prošle godine napredovali za 5 mjesta te smo na 63.mjestu od 141 države, ispred nas su naše susjedne zemlje – Slovenija (35.mjesto) i Mađarska (47.) itd. (prema „Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2019.“.

Ako želimo gledati s pozitivne strane onda ćemo reći: Prostora za napredak itekako ima, no to nije dovoljno za promjenu, rasterećenje gospodarstva raznoraznim nametima i stvaranje ozračja optimizma koji nam je itekako potreban.

Uvijek spremne na nove izazove

Na početku 2020. godine pitali smo članice Međunarodne mreže poslovnih žena na što su ponosne i kako bi ocijenile 2019.godinu.

Gordana Matković, vlasnica tvrtke za edukacije, ocijenila je prethodnu godinu kao onu na koju je itekako ponosna i kaže da “iz godine u godinu sa zadovoljstvom primjećujem da sve veći broj organizacija prepoznaje važnost i značaj uloge razvoja ljudskih potencijala u ukupnom poslovanju. Kako zadržati i motivirati zaposlenike postao je jedan od najvećih izazova organizacija. Naša uloga je pomoći u ostvarenju njihovih planova i ciljeva kako bi kompanije bile uspješnije, a zaposlenici zadovoljniji i produktivniji.“

Ako uzmemo u obzir nedostatak kvalitetne radne snage u Hrvatskoj onda je zasigurno razvoj postojećih zaposlenika odgovor na sve veći problem s kojim se organizacije suočavaju.

„2019. godina označila je početak jedne lijepe i uspješne suradnje s jednom od najvećih proizvodnih grupacija u regiji. Ujedno smo zadržali i unaprijedili suradnju s našim dugogodišnjim klijentima i partnerima, a njihove preporuke najviše govore o kvaliteti našeg rada.

Ponosna sam na pomake i rezultate koje smo postigli, a sve to ne bi bilo moguće bez predanog rada cijelog tima. Iskreno vjerujem da će nam 2020. biti još inovativnija, inspirativnija i uspješnija“, zaključuje Gordana.

Digitalizacija edukacija – novi trendovi

Sanda Gale, vlasnica pučkog otvorenog učilišta, za 2019. godinu kaže da je bila itekako uspješna u poslovnom smislu, a ono što bi posebno izdvojili i na čega bi stavili naglasak je E-škola (www-e-skola.hr).

“Ovaj projekt je pokrenut zbog potrebe za modernizacijom i inovativnošću u sustavu obrazovanja. Online nastavom ponudili smo suvremen način učenja za državnu maturu. Postali smo dio svjetskog trenda koristeći najmoderniju tehnologiju kojom ulazimo u domove naših učenika nudeći im znanje na jedan novi, njima blizak način.

Nastava se može pratiti putem pametnih telefona, tableta i računala uz opciju dolaska na nastavu. Treba napomenuti da se sve odvija u realnom vremenu, odnosno da polaznik prati nastavu u trenutku dok se ona i odvija. Time je omogućena priprema za ispite državne mature i onoj djeci na dislociranim mjestima koja do sada nisu imali priliku kvalitetno se pripremiti za ispite državne mature.

Drago nam je što smo uz E-školu uspjeli ostvariti i niz drugih projekta prošle godine te optimistično dočekujemo nove izazove koje nam donosi 2020. godina“, izjavila je Sanda.

Poduzetništvo kao životni odabir

Dubravka Lubina je pokrenula svoju tvrtku u 2019.godine i kaže da joj je to najveća životna avantura.

Po struci diplomirani inženjer geodezije, a po prirodi skitnica i putoholičar, ne čudi da je često pakirala kofere i odlazila u avanture na različitim geografskim širinama. No najveća avantura u koju se upustila je pokretanje vlastitog posla. Njena tvrtka se bavi prostornim podatcima, njihovom obradom, analizom i vizualizacijom kroz različite geoinformacijske sustave i kartografske proizvode.

“Iako je svaki početak težak, na krilima znanja i ljubavi prema poslu kojeg radim, a osnažena znanjima iz Male škole poduzetništva za žene, ovu avanturu smatram svojim najvećim prošlogodišnjim uspjehom”, zaključuje Dubravka.

Marija Bošković Batarelo je ponosna na pokretanje Parser compliance projekta kojim poduzetnicima daje mogućnost stavljanja fokusa na svoj posao uz što manji utrošak vremena i novaca na usklađenost poslovanja.

Ujedno je, kao autor, predavač i panelist, pokrenula dijalog o regulativi novih tehnologija i izazovima s kojima se poduzetnici susreću.

Iva Babić, odvjetnica, istaknula je neke projekte na koje je posebno ponosna a odnose se na organizaciju okruglih stolova na temu medijacije, edukacije koje su održali na temu Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma te održavanje obuka za medijatore, koju je i sama uspješno završila.

Ljiljana Perkov, vlasnica kozmetičkog salona je veteranka u poduzetništvu ali na izlazak iz zone komfora odlučila se s predavanjem “Tko je moj idealni klijent” na stručnoj konferenciji za kozmetičke, frizerske i ostale beauty industrije , te kaže: “Inače sam radila kao edukator za kozmetičke brendove, i to je nekako moj teren, ali izaći pred 40-ak kolegica mi je zaista bio izlazak iz moje zone komfora. Pozitivne reakcije na predavanje su mi dale dodatni vjetar u leđa, a moram reći i da mi je u tome pomogla i Mala škola poduzetništva, i savjeti koje sam dobila od tebe na zadnjoj prezentaciji.”

Majčinstvo i poduzetništvo

Ana Aščić, arhitektica je postala mama i kaže “Prvu godinu poslovanja uz bebu, rad od jedva četiri sata dnevno i financijsko opterećenje “direktorske” plaće uspjela sam završiti u plusu. Teško, ali moguće“.

Kreativni i umjetnički projekti

Ivana Lončarek je kao najveći uspjeh u 2019. godini istaknula nove pružene poslovne prilike i suradnje što se prije sveg odnosi na radionice za djecu SmArt Ideas Lab koje su svoj put pronašle u suradnji s najvećim kino distributerom u Hrvatskoj kroz potpuno novi oblik dječjih filmskih rođendana na našim prostorima. Filmski rođendani, na kojima djeca nakon odgledanog omiljenog filma ili crtića kreću u svoju vlastitu avanturu, u kojoj kroz posebno osmišljene zabavno-edukativne radionice imaju priliku isprobati neke od avantura s filmskog platna, ali i kreirati i neke sasvim nove.

Uz to naglašava još nekoliko sjajnih projekata od kojih jedna s Nacionalnim parkom Krka kroz osmišljavanje posebnog personaliziranog programa za 17. Međunarodnu noć šišmiša.

“Uživala u kreiranju i izvođenju projekta koji spaja znanost, umjetnost i ekologiju i kulturnu baštinu.” kaže nam Ivana i zaključuje: “Retrospektivno gledano, 2019. je očigledno bila moja godina za izlazak iz okvira, sve u svemu, bila je to dobra poslovna godina i nadam se da će i sljedeća ići po tom predlošku!”

Irena Sertić je ponosna na Plesni studio Shireen koji raste već drugu godinu i dom je za nekoliko plesnih, rekreacijskih i kreativnih skupina. Oformili su i mladu plesnu skupinu Shireen te uspješno održali 4. Međunarodni festival Oriental Fusion Stars u prepunoj dvorani KUC Travno u Zagrebu. Kao glavni izazov ističe upravo “Rasti s poslom u državi prepunoj prepreka i nerazumijevanja i nedovoljnoj podršci i pomoći u realizaciji kreativnih i umjetničkih projekata.”

                                                                                                                                                                                        Vjerujte u sebe, nemojte se bojati “velikih” jer tko zna gdje nas čeka neka nova prilika

Nataša Cikač, vlasnica tvrtke koja se bavi edukacijama i savjetovanjima iz područja nabave je proslavila svojih prvih 5 godina, a ovo je njen osvrt na prošlu godinu: “Kada ste mikro poduzetnik, svaka sljedeća godina je izazov i nastojite da bude bolje nego prethodna. U početku kada krenete samo želite preživjeti no s vremenom planovi i ciljevi postaju sve viši, zahtjevniji, izazovniji. 2019. godina je bila godina kada sam obilježila 5 godina poslovanja tvrtke – neki će reći to je tek početak no s druge strane statistika je neumoljiva, samo 20% nas preživi i dočeka 5.rođendan. Kada se bavite uslugom u obliku edukacija i savjetovanja, tada je taj izazov još veći.

Nabavna akademija u 3 modula postala je prepoznata na tržištu kao jedinstveni program edukacije djelatnika iz nabave i upravljanja zalihama koju je do sada prošlo preko 100 polaznika iz Hrvatske i regije. No, najveći uspjeh u 2019. je svakako projekt koji sam jako željela te na kraju i ugovorila za jedno od vodećih osiguravajućih društava u Hrvatskoj- zato vjerujte u sebe, nemojte se bojati “velikih” jer tko zna gdje nas čeka neka nova prilika“,  zaključuje Nataša.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.