Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Offset – uvjet stranim investitorima koji može donijeti velike poslove

Hrvatski poduzetnici koji se nisu obradovali megainvesticijama vrijednima milijarde kuna koje je najavio ministar gospodarstva Radimir Čačić jer smatraju da nisu dovoljno veliki ni konkurentni da sudjeluju u njima mogu odahnuti.

Hrvatski poduzetnici koji se nisu obradovali megainvesticijama vrijednima milijarde kuna koje je najavio ministar gospodarstva Radimir Čačić jer smatraju da nisu dovoljno veliki ni konkurentni da sudjeluju u njima mogu odahnuti.

Svjesno da male, kapitalno slabašne i nekonkurentne domaće tvrtke teško mogu očekivati znatan angažman u energetskim i infrastrukturnim projektima, Ministarstvo gospodarstva uvjetovat će stranim investitorima da sudjeluju u offsetnom programu.

– Inzistirat ćemo na offsetu, da barem 50 posto naše industrije sudjeluje s njima u njihovim drugim projektima. Ako je u investicijskom projektu udjel domaćih tvrtki 40 posto, za ostalih 60 posto vrijednosti projekta strani investitor mora naći posao na inozemnim tržištima za domaće tvrtke koje ne moraju biti direktno vezane uz npr. energetiku – objašnjava za Lider stajalište Ministarstva Darko Lorencin, pomoćnik ministra na čelu Povjerenstva za ofsset. Da se radi o znatnom iznosu za moguće poslove, jasno je kad se prisjetimo vrijednosti predviđenih investicija samo za ovu godinu od 1,2 do 1,8 milijardi eura. Ako Ministarstvo bude dobro pregovaralo s investitorima, dogovoreni poslovi u offsetnim programima mogu biti i vredniji od iznosa investicija jer primjeri Češke i Mađarske pokazuju da vrijednost katkad raste i do 130 posto od vrijednosti ugovora. Koristi za domaću industriju mogu biti i transfer novih tehnologija, kooperacija sa stranim partnerom, suradnja u razvoju i istraživanju te otvaranje novih tržišta za izvoz robe i usluga.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i...

Energetika

Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je dosadašnja investicija E.ON-a Hrvatska ugovorena prema PPA ugovoru na sedam godina nakon puštanja u...

Ljudski resursi

No, koje su to konkretno vještine koje sačinjavaju kvalitetnog lidera? 

Energetika

HGK potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kako bi se hrvatskim tvrtkama olakšao pristup poslovima s fuzijom.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.