Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Oni su preko Fimi medije uzeli novac iz državnih institucija i tvrtki [FOTO]

Iz pročitanih iskaza doznalo se da se izvučen novac koristio za predizbornu predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Od stranačkih dužnosnika najveće mjesečne naknade od čak 10 tisuća kuna primao Darko Milinović. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca nego je čekao da se skupi veći iznos. Na isti je način novac podizala i bivše ministrica Bianca Matković.

Iz pročitanih iskaza doznalo se da se izvučen novac koristio za predizbornu predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Od stranačkih dužnosnika najveće mjesečne naknade od čak 10 tisuća kuna primao Darko Milinović. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca nego je čekao da se skupi veći iznos. Na isti je način novac podizala i bivše ministrica Bianca Matković.

Čitanjem istražnih iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, koja je priznala da se iz stranačkih crnih fondova uz bivšeg predsjednika Ive Sanadera financirao niz stranačkih dužnosnika te da se ilegalni novac koristio za potrebe HDZ-ovih predizbornih kampanja, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje u slučaju Fimi media.

Iz pročitanih iskaza doznalo se da se novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki preko tvrtke Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime, koristio za predizbornu predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Na popisu osoba kojima je tijekom predizbornih kampanja isplaćivala ilegalni novac su i estradni umjetnici Ivana Kindl, Jacques Houdek, Vanna, Davor Dretar Drele, Lana Jurčević i Miroslav Škoro. Čak milijun kuna isplaćeno je Antunu Vrdoljaku, dok je oko 200 tisuća kuna dobio i fotograf Damir Hoyka.

Kao i u prvom čitanju njenih iskaza 24. travnja i danas je ponovljeno da je od stranačkih dužnosnika najveće mjesečne naknade od čak 10 tisuća kuna primao tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. No, on po novac navodno nije dolazio svakog mjeseca nego je čekao da se skupi veći iznos. Na isti je način novac podizala i bivše ministrica Bianca Matković.


Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće.

Osim Branke Pavošević krivnju u slučaju Fimi media priznao je HDZ-ov rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica “Fimi medije” Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa “Fimi mediju” kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Ivo Sanader, glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.

Njihovi branitelji danas su prigovorili pročitanim iskazima Branke Pavošević ističući da je pred USKOK-ovim istražiteljima svjedočila kontradiktorno te da je terećenjem ostalih optuženika za sebe pokušala ishoditi bolji položaj u sudskom postupku.

Iskazima Branke Pavošević prigovorio je i Sanader kojemu je posebno sporno što optuženicima čiji se istražni iskazi čitaju, jer su se nakon priznanja odlučili braniti šutnjom, ne mogu postavljati dodatna pitanja.

Nakon stanke na davanje iskaza bit će pozvana Nevenka Jurak. Ako i on, poput Mladena Barišića i Branke Pavošević, odbije svjedočiti i odgovarati na pitanja, na suđenju će se pročitati njezini iskazi iz istrage.

HINA

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Multidisciplinarna konferencija LEAP Summit 2022 ove se godine održava 12. i 13. svibnja u Zagrebu, u prostorima CineStara u Branimir Mingle Mallu.

Marketing i prodaja

Marketing i medicinska struka su sklopili brak još davne 1990.g. te je tako i nastala nova disciplina: Neuromarketing. Neuromarketing je znanstvena disciplina čiji koncept...

Ekonomija

Od sada je švicarski franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja. Sve se to dogodilo nakon što je Hrvatski sabor većinom glasova...

Lifestyle

Stranka ZA GRAD jutros je poslala bager na Gradsku upravu zbog opasnosti koju predstavlja za građane i gradska dobra.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.