Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Oporba: Zakonom o PDV-u Vlada uvela podobne i nepodobne medije [VIDEO]

Odbijajući amandmane kojima su HDZ i Laburisti tražili da se briše kriterij od 25 tisuća riječi po izdanju i da se niža stopa bez razlike odnosi na sve dnevne novine, ministar financija Slavko Linić kazao je da je Vlada, suočena s velikom krizom izdavača, ocijenila da se može primijeniti ‘socijalna’ stopa PDV-a, ali da ona “mora imati određenu ekonomsku logiku”

Odbijajući amandmane kojima su HDZ i Laburisti tražili da se briše kriterij od 25 tisuća riječi po izdanju i da se niža stopa bez razlike odnosi na sve dnevne novine, ministar financija Slavko Linić kazao je da je Vlada, suočena s velikom krizom izdavača, ocijenila da se može primijeniti 'socijalna' stopa PDV-a, ali da ona "mora imati određenu ekonomsku logiku"

Hrvatski sabor danas je donio novi Zakon o PDV-u, a oporbeni su zastupnici, nakon odbijanja njihovih amandmana, Vladu prozvali da je inzistiranjem na odredbi da se niža stopa PDV-a od 5 posto naplaćuje samo na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25 tisuća riječi uvela podobne i nepodobne medije.

Odbijajući amandmane kojima su HDZ i Laburisti tražili da se briše kriterij od 25 tisuća riječi po izdanju i da se niža stopa bez razlike odnosi na sve dnevne novine, ministar financija Slavko Linić kazao je da je Vlada, suočena s velikom krizom izdavača, ocijenila da se može primijeniti ‘socijalna’ stopa PDV-a, ali da ona “mora imati određenu ekonomsku logiku”.

[infopunkt 6805 2]

[infopunkt 6805 3]

“Logika za nas je bila da su dnevne novine ogroman posao i iziskuju ogromne troškove. Ovu formulaciju smo predložili jer smatramo da ona znači visinu troškova, zbog veličine redakcije, broja novinara, dopisnika itd.”, rekao je Linić.

Dodao je i da Vladu itekako interesira i cijena dnevnih novina. “Ima poslovnih dnevnika itd. koji imaju svoju cijenu i kroz nju mogu naći svoje opravdanje”, kazao je.

Martina Dalić (HDZ) izrazila je nezadovoljstvo ministrovim obrazloženjem, za koje je kazala da “nema nikakve veze sa stvarnim razlozima prijedloga”.

[infopunkt 6805 4]

“Prijedlogom se jasno želi ići u korist jednog, a na štetu drugog dijela dnevnih novina”, ustvrdila je Dalić. Upozorila je i da bi se kriterij visine troškova morao primjenjivati i na lokalne tjednike te časopise s područja kulture i umjetnosti, koji su ostali na stopi od 10 posto.

“Nećete valjda reći da su časopisi iz kulture profitabilniji i da imaju manje troškove od znanstvenih”, kazala je.

Njezin stranački kolega Ivan Šuker uvjeren je da je Vlada “uvela podobne i nepodobne medije” te da su “očito kažnjeni oni koji su se usudili o Vladi pisati kritički”.

Uvjeren je i da je kriterij 25 tisuća riječi neprovediv. “Što ako netko slučajno jedan dan ima 24.985 riječi, hoće li im se zbog 15 riječi taj dan obračunati stopa od 5 ili 10 posto? Tko će mjeriti ovih 25 tisuća? Hoćemo li na svakom prodajnom mjestu staviti brojače, građane koji će konstatirati koliko tko ima riječi”, upitao je Šuker. “HDZ ne može prihvatiti prijedlog koji diskriminira dio poreznih obveznika”, poručio je.

[infopunkt 6805 8]

[infopunkt 6805 9]

Vladinim odbijanjem amandmana nezadovoljan je i laburist Branko Vukšić, koji je premijera Zorana Milanovića prozvao za ‘reketarenje zastupnika’.

[infopunkt 6805 7]

“Zabrinjava izjava premijera da će Vlada, bude li izložena pritiscima, povući zakon. To je reketarenje i nečuveni politički pritisak na slobodu govora i nas u Saboru”, rekao je Vukšić.

Uvjeren je da je kriterij od 25 tisuća riječi diskriminirajući te da je riječ o “borbi jednog novinarskog klana protiv drugog, u kojoj se želi pogodovati ovim drugima”.

[infopunkt 6805 6]

Odbio je Linićevo obrazloženje da se Vlada vodila kriterijem visine troškova pojedinih izdanja.

[infopunkt 6805 5]

“Onaj tko je napisao ovaj kriterij nema pojma kako funkcionira redakcija ’24 sata’. Ako analiziramo genezu pisanja dnevnih novina, vidi se da će novine koje potiču velebne uspjehe Vlade biti nagrađene, a one koje kritički pišu o Vladi penalizirane višom stopom PDV-a”, ustvrdio je Vukšić.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.