Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Osječani dobili osam milijuna kuna za Farmeron

Start-up projekt Farmeron dobio je 1,4 milijuna dolara (gotovo osam milijuna kuna) od skupine ulagača, predvođenih Leejem Howerom (NextView Ventures) i Jeffom Clavierom (SoftTech VC), piše portal poduzetnistvo.org.

Start-up projekt Farmeron dobio je 1,4 milijuna dolara (gotovo osam milijuna kuna) od skupine ulagača, predvođenih Leejem Howerom (NextView Ventures) i Jeffom Clavierom (SoftTech VC), piše portal poduzetnistvo.org.

U novu rundu financiranja su se uključili i prethodni ulagači – Reshma Sohoni i Carlos Espinal (Seedcamp), Dave McClure i Christine Tsai (500startups) te Robin i Saul Klein (The Accelerator Group), kao i anđeli ulagači poput Navala Ravikanta (AngelList), Evana Nisselsona (LDV Capital) Nika Hrdyja i Taaveta Hinrikusa. Farmeron poljoprivrednicima pomaže u praćenju ulaznih troškova na stočarskim farmama, iskorištenja sirovina i uspoređuje s količinama izlaznih proizvoda. Na osnovu tih podataka Farmeron razrađuje statističke pokazatelje koji olakšavaju donošenje odluka u cilju smanjenja troškova ili drugih promjena u proizvodnji.

Ulagači u njemu vide moguće rješenje po modelu softver kao usluga (SaaS) za bar dio od 164 milijuna farmi na svijetu, koji treba hraniti sve više i više ljudi. Amerikanac Lee Hower iz NextView Venturesa kaže da je Farmeron odlično iskoristio mogućnosti modela SaaS, koji se korisniku naplaćuje prema stvarnom korištenju, a odvija na serveru. ‘Na prvi pogled ulaganje u Farmeron čini se neobičnim za ulagače poput nas, ali poljoprivreda i prehrambena industrija ipak su među najvažnijim globalnim industrijama’, objasnio je Hower. U zadnjih pet mjeseci upogonjen je na više od 450 farmi u 14 zemalja, gdje je u tijeku beta testiranje kako bi se otkrile razlike i specifičnosti poljoprivredne proizvodnje.

Tim Farmerona već je dogovorio distribuciju svog softvera s njemačkom tvrtkom Neelsen Agrar GmbH, jednom od najvećih svjetskih tvrtki koja pruža logističke usluge poljoprivrednim gospodarstvima. Matija Kopić, osnivač i direktor tvrtke Ager Preeo, koja stoji iza projekta, kaže kako je Farmeron nastao kao rezultat želje da pomogne ocu i prijateljima koji su imali problema s upravljanjem proizvodnim podacima. Tvrtku je osnovao krajem 2010. godine. Krenuli su s troje zaposlenih, a danas ih je već osam, i dalje s uredom u Osijeku u Radićevoj ulici. ‘U Hrvatskoj imamo 13 korisnika, većinom velikih poljoprivrednih tvrtki. Ova investicija znači nam puno, jer ćemo uložiti u razvoj tržišta u Americi i Hrvatskoj’, rekao je tportalu Kopić, informatički stručnjak s diplomom Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Poljoprivrednici Farmeron mogu besplatno isprobati na 30 dana putem web stranice www.farmeron.com, nakon čega mogu odlučiti hoće li ga koristiti.

Projekt su pokrenuli 2010. godine, uz savjete i financijsku podršku stručnjaka za poljoprivredne poslovne procese Željka Mataije. Prvu rundu ozbiljnijeg inozemnog financiranja – ukupno 75 tisuća eura (oko 562,5 tisuća kuna) – izborili su lani na Seedcampu u Ljubljani. Zanimljivo je da nisu isprva tražili novac, već pristup svjetskim tehnološkim akceleratorima koji bi im pomogli izbrusiti proizvod i poslovni model.

Poduzetnistvo.org/Tportal


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.