Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Osječani dobili osam milijuna kuna za Farmeron

Start-up projekt Farmeron dobio je 1,4 milijuna dolara (gotovo osam milijuna kuna) od skupine ulagača, predvođenih Leejem Howerom (NextView Ventures) i Jeffom Clavierom (SoftTech VC), piše portal poduzetnistvo.org.

Start-up projekt Farmeron dobio je 1,4 milijuna dolara (gotovo osam milijuna kuna) od skupine ulagača, predvođenih Leejem Howerom (NextView Ventures) i Jeffom Clavierom (SoftTech VC), piše portal poduzetnistvo.org.

U novu rundu financiranja su se uključili i prethodni ulagači – Reshma Sohoni i Carlos Espinal (Seedcamp), Dave McClure i Christine Tsai (500startups) te Robin i Saul Klein (The Accelerator Group), kao i anđeli ulagači poput Navala Ravikanta (AngelList), Evana Nisselsona (LDV Capital) Nika Hrdyja i Taaveta Hinrikusa. Farmeron poljoprivrednicima pomaže u praćenju ulaznih troškova na stočarskim farmama, iskorištenja sirovina i uspoređuje s količinama izlaznih proizvoda. Na osnovu tih podataka Farmeron razrađuje statističke pokazatelje koji olakšavaju donošenje odluka u cilju smanjenja troškova ili drugih promjena u proizvodnji.

Ulagači u njemu vide moguće rješenje po modelu softver kao usluga (SaaS) za bar dio od 164 milijuna farmi na svijetu, koji treba hraniti sve više i više ljudi. Amerikanac Lee Hower iz NextView Venturesa kaže da je Farmeron odlično iskoristio mogućnosti modela SaaS, koji se korisniku naplaćuje prema stvarnom korištenju, a odvija na serveru. ‘Na prvi pogled ulaganje u Farmeron čini se neobičnim za ulagače poput nas, ali poljoprivreda i prehrambena industrija ipak su među najvažnijim globalnim industrijama’, objasnio je Hower. U zadnjih pet mjeseci upogonjen je na više od 450 farmi u 14 zemalja, gdje je u tijeku beta testiranje kako bi se otkrile razlike i specifičnosti poljoprivredne proizvodnje.

Tim Farmerona već je dogovorio distribuciju svog softvera s njemačkom tvrtkom Neelsen Agrar GmbH, jednom od najvećih svjetskih tvrtki koja pruža logističke usluge poljoprivrednim gospodarstvima. Matija Kopić, osnivač i direktor tvrtke Ager Preeo, koja stoji iza projekta, kaže kako je Farmeron nastao kao rezultat želje da pomogne ocu i prijateljima koji su imali problema s upravljanjem proizvodnim podacima. Tvrtku je osnovao krajem 2010. godine. Krenuli su s troje zaposlenih, a danas ih je već osam, i dalje s uredom u Osijeku u Radićevoj ulici. ‘U Hrvatskoj imamo 13 korisnika, većinom velikih poljoprivrednih tvrtki. Ova investicija znači nam puno, jer ćemo uložiti u razvoj tržišta u Americi i Hrvatskoj’, rekao je tportalu Kopić, informatički stručnjak s diplomom Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Poljoprivrednici Farmeron mogu besplatno isprobati na 30 dana putem web stranice www.farmeron.com, nakon čega mogu odlučiti hoće li ga koristiti.

Projekt su pokrenuli 2010. godine, uz savjete i financijsku podršku stručnjaka za poljoprivredne poslovne procese Željka Mataije. Prvu rundu ozbiljnijeg inozemnog financiranja – ukupno 75 tisuća eura (oko 562,5 tisuća kuna) – izborili su lani na Seedcampu u Ljubljani. Zanimljivo je da nisu isprva tražili novac, već pristup svjetskim tehnološkim akceleratorima koji bi im pomogli izbrusiti proizvod i poslovni model.

Poduzetnistvo.org/Tportal

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

DroneDays 2023 je treće izdanje međunarodnog skupa o bespilotnim letjelicama koji će se održati 4. i 5. svibnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i...

Poduzeća

Ovom će akvizicijom GlobalLogic dodatno osnažiti Hitachi u informacijskoj tehnologiji (IT), operativnoj tehnologiji (OT) i proizvodima te ubrzati rast pomažući širenje poslovanja Lumade.

Ekonomija

Indijski jednorog širi se na europsko tržište otvaranjem razvojnog centra u Zagrebu, ujedno i njihovog prvog R&D centra van Indije, koji će biti hub...

Poduzeća

Softverska tvrtka SysKit osigurala je devet milijuna dolara investicije koju će iskoristiti za internacionalizaciju poslovanja i razvoj tvrtke.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.