Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Stiže nam jednostavan d.o.o. za samo 10 kuna

Predloženim modelom poslovanje je moguće pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10,00 kn, uplaćenog u cijelosti u novcu, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1,00 kn (moraju glasiti na pune iznose kuna).

Predloženim modelom poslovanje je moguće pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10,00 kn, uplaćenog u cijelosti u novcu, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1,00 kn (moraju glasiti na pune iznose kuna).

Još nešto malo manje od godinu dana preostalo je Hrvatskoj do ulaska u Europsku uniju, što znači da je isto toliko preostalo do prihvaćanja pravila igre koja se nalažu u toj zajednici.

Kako bi se spriječio osnivanje trgovačkih društava u drugim državama članicama gdje je to puno jednostavnije i uz manje novčanih izdataka, koje bi potom djelovale na teritoriju RH, Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, kojim se otvara mogućnost osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću odnosno mogućnost da se trgovačka društva osnuju za deset kuna.

Kako bi se to i provelo Zakon o trgovačkim društvima bi trebao stupiti na snagu najkasnije početkom jeseni ove godine. Danom pristupanja naše zemlje Europskoj uniji trgovačka društva osnovana u drugim državama članicama, djelovat će slobodno na teritoriju Hrvatske bez potrebe ustrojavanja zasebnih organizacijskih oblika.

 

Navedena inačica društva s ograničenom odgovornošću je nazvana jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, osim što će smanjiti migraciju hrvatskih poduzetnika, olakšat će ulazak u poduzetnički pothvat i spriječiti obavljanje neregistrirane djelatnosti.

Obilježja Jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću po svojim je obilježjima društvo s ograničenom odgovornošću i na njega se, izuzev kada se izričito Zakonom nešto drugo predviđa, na odgovarajući način primjenjuju odredbe koje vrijede općenito za društvo s ograničenom odgovornošću. Predloženim modelom poslovanje je moguće pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10,00 kn, uplaćenog u cijelosti u novcu, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1,00 kn (moraju glasiti na pune iznose kuna).

Društvo kao takvo može imati najviše 3 člana Društva i 1 člana Uprave.

Također, pojednostavljeno osnivanje društva osigurava se i korištenjem unaprijed pripremljenih obrazaca koji bi trebali olakšati i ubrzati postupak osnivanja te smanjiti troškove osnivanja. Popunjeni obrazac zapisnika vrijedi kao popis članova društva, popis osoba ovlaštenih da vode poslove društva, te sadrži izjavu kojom član uprave prihvaća imenovanje, te potpis člana uprave koji se pohranjuje u sudski registar. U svemu ostalome na takav se zapisnik na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovog Zakona o društvenom ugovoru. Obrasci će se nalaziti u prilogu Zakona.

Izmjenama se i pojeftinjuje osnivanje d.o.o.-a za koji je dosad trošak osnivanja prosječno iznosio više od 3000 kuna. Za jednostavni d.o.o. trebat će platiti ukupno oko 750 kuna jer se ukida obvezu plaćanja javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjuju se sa 400 kuna na 60 kuna.

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću mora imati zakonske rezerve u koje je dužno unijeti četvrtinu iznosa dobiti društva iskazane u godišnjim financijskim izvješćima umanjene za iznos gubitka iz prethodne godine i smiju se upotrijebiti samo za povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem rezervi u temeljni kapital društva i za pokriće gubitka.

U slučaju da temeljni kapital jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću dosegne iznos temeljnog kapitala klasičnog društva s ograničenom odgovornošću (20.000 kuna), takvo društvo prestaje biti jednostavno, i na njega se primjenjuju pravila klasičnog društva s ograničenom odgovornošću.

Prijedlog Zakona navodi i da ako društvu prijeti nesposobnost za plaćanje, mora se odmah sazvati skupština društva.

Zaključak

Jedan od uvjeta ulaska Hrvatske u Europsku uniju je i usklađivanje pravosuđa sa europskim. Jedan od koraka ka usklađenosti je i uvođenje Zakona po kojem bi se trgovačko društvo moglo osnovati za mali iznos temeljnog kapitala; u Hrvatskoj 10 kn u EU 1 euro.  Cilj ovog zakona je olakšati osnivanje novog poduzeća, kao i smanjivanje nezaposlenosti jer će postojati veća mogućnost samozapošljavanja. Jedan od ciljeva je i sprečavanje odljeva mozgova iz Hrvatske jer će se sa ideje moći odmah preći na realizaciju iste.  Postavlja se pitanje dali će ovaj model za pojedince stvoriti uvjete za „mutne poslove“ te lakše izbjegavanje obveza prema državi i ostalim subjektima u gospodarstvu.

Preostaje nam za vidjeti hoće li ovaj Zakon doprinijeti smanjenju nezaposlenosti te bržem izlasku iz krize ili će polučiti negativne efekte na gospodarstvo.

Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.