Osobe s invaliditetom žele poslove čistača i pomoćnih kuhara

Pedeset i devet osoba s invaliditetom uzelo je stvar u svoje ruke – neki kuhače, a neki sredstva za čišćenje.

Kako bi se povećala mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom, URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizirao je radni trening za pomoćne kuhare te osposobljavanje za poslove čišćenja u sklopu projekta Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

Za pomoćne kuhare educirale su se 33 osobe, a za poslove čišćenja 26 osoba s invaliditetom.

Instruktorica kuhanja Ljiljana Košić Đukez s polaznicima edukacije

„Ukupno smo imali trinaest skupina, a svaka skupina imala je najviše pet polaznika kako bismo edukaciju mogli što bolje prilagoditi svakom polazniku, tj. njegovim sposobnostima i mogućnostima. Svi su uspješno završili radni trening, odnosno osposobljavanje te na kraju dobili završna mišljenja o profesionalnim kompetencijama što će im koristiti u procesu zapošljavanja. Neki su se već i zaposlili. Takav razvoj događaja pretvorio je moto projekta Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost u stvarnost“, kazala je na završnoj konferenciji projekta Višnja Majsec, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a.

Osobe s invaliditetom sudjelovale su i u programu informatičkog opismenjivanja te programu osnaživanja i motiviranja za aktivaciju i ulazak u svijet rada.

Projekt koji je proveo URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s Regionalnim uredom Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.

Vrijednost projekta ja 835.889,59 kuna.

Podijeli

Odgovori

Top