Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Otkrivamo vam četiri stvari koje će istaknuti vaš životopis

Zamislite da ste primili 150 životopisa koje morate pročitati. Kakav biste font priželjkivali? Vjerojatno nešto vrlo jednostavno, sažeto i pregledno, kako biste u što kraćem roku mogli pročitati što više korisnih informacija

Zamislite da ste primili 150 životopisa koje morate pročitati. Kakav biste font priželjkivali? Vjerojatno nešto vrlo jednostavno, sažeto i pregledno, kako biste u što kraćem roku mogli pročitati što više korisnih informacija

Evo nekoliko vrlo jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da se prikažete u najboljem svjetlu već u životopisu. Za to vam ne trebaju nikakva posebna znanja ili vještine, samo malo koncentracije, uvjerava MojPosao.

1) Držite se standardnog fonta

Zamislite da ste primili 150 životopisa koje morate pročitati. Kakav biste font priželjkivali? Vjerojatno nešto vrlo jednostavno, sažeto i pregledno, kako biste u što kraćem roku mogli pročitati što više korisnih informacija. Neka vam to bude misao vodilja kada dotjerujete vlastiti životopis. Odaberite font koji je oku ugodan, zaboravite na egzotiku i fontove koji su lijepi, ali naporni prilikom čitanja.

Ako se prijavljujete za kreativan posao (npr. grafički dizajn) možete se poigrati izgledom svog životopisa, ali imajte na umu da je i u ovom slučaju informacija važnija od izgleda i ne smije pasti u drugi plan.

– Najbolji font:  Times New Roman, Georgia

– Dobar font: Arial, Tahoma

– Veličina fonta: 10 – 12 (10 za sve informacije, 12 za bitne informacije kao što su vaše ime i prezime, zvanje, dosadašnja zanimanja)

2) Važne informacije moraju biti na prvom mjestu

Da imate 150 životopisa pred sobom (i još puno posla, osim čitanja tih životopisa), kako biste ih pregledavali? Recimo da svakom životopisu možete posvetiti 15 do 20 sekundi. Što vam je najvažnije? Koje biste informacije odmah željeli uočiti?

Bitne stvari uvijek moraju biti na prvome mjestu. Na primjer, relevantno radno iskustvo. Ili popis stranih jezika koje tečno govorite. Redoslijed informacija u životopisu ponekad ćete izmijeniti, ovisno o oglasu na koji se prijavljujete. Općenito govoreći, što više radnog iskustva imate, to je obrazovanje manje važno odnosno, pada u drugi plan.

Izbacite svaku suvišnu informaciju. Vaše bračno stanje nije važno, kao ni vaše državljanstvo ili koju ste osnovnu školu završili. Što više bespotrebnih informacija imate, to je manja šansa da će one kvalitetne doći do izražaja.

3) Ne budite tako uštogljeni

Životopis nije samo odraz vaših postignuća već i vaše osobnosti. Budite samouvjereni kada govorite o svojim postignućima. Ako ste u nečemu dobri, nemojte se sramiti to reći. Ako iza sebe imate već stotinjak objavljenih tekstova, prodanih radova, tridesetak zadovoljnih klijenata, stipendije, priznanja, višegodišnje iskustvo volontiranja – slobodno se time pohvalite. Pokažite da ste ponosni svojim dosadašnjim obrazovanjem, poslovima, aktivnostima.

U molbi nastupite prijateljski (ne ‘frendovski’). Njegujte profesionalan, ali srdačan i iskren ton.

4) Redovito ažurirajte životopis

Čak i ako ste već dulje vrijeme nezaposleni, vašem životopisu sigurno će dobro doći ‘tretman uljepšavanja’. Možda ćete s vremenom neke informacije iz životopisa odlučiti trajno izbaciti. Ili ste pročitali koristan savjet i zaključili da neke stvari jednostavno ne morate navesti u životopisu. Možda ćete htjeti promijeniti izgled životopisa ili ste pronašli odličan novi obrazac koji puno bolje ističe informacije koje su bitne.

Ako imate više od 5 godina radnog iskustva pokušajte životopis ‘zadržati’ na dvije stranice. Provjerite pravopis i gramatiku. Nema goreg neko kada takve izmjene radite u zadnji tren. Čak i ako ste puno vremena posvetili dotjerivanju svog životopisa, imajte na umu da ništa (dizajn, font, vaša kreativnost) ne smije zasjeniti informacije koje ste naveli. Sadržaj je još uvijek najvažniji.

Sve ostalo je plus, ali neće biti presudno.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.