Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu

poljoprivreda

“Od ovog trenutka poljoprivrednici i poljoprivrednice mlađe od 40 godina mogu se prijavljivati na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj. Prijaviti se mogu preko aplikacije na mrežnim stranicama Agrokluba a natječaj je otvoren do 12. srpnja te ih pozivam da to i učine”, rekla je ambasadorica projekta za Hrvatsku i organizatorica natječaja, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, na konferenciji za medije koja je održana u petak, 12. lipnja u Hrvatskoj kući Materina priča u povodu otvorenja natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj. Hrvatska gospodarska komora partner je ovog natječaja.

Pobjednik ili pobjednica ovog natječaja zastupat će Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Europskoj uniji koji će po treći put organizirati Europska pučka stranka (EPP), najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta. Cilj nagrade je promicanje mladih poljoprivrednika ili poljprivrednica i dobrih primjera njihovih djelatnosti koje su inovativne, održive i tržišno orijentirane, a za nju se mogu natjecati poljoprivrednice ili poljoprivrednici iz zemalja članica EU.

“Nezaposlenost među mladima je velika i iznosi više od 40% ukupne nezaposlene populacije u Hrvatskoj, a upravo poljoprivreda nudi niz mogućnosti za samozapošljavanje. Hrvatsko selo neće opstati ukoliko mladi ne ostanu živjeti na svojoj djedovini. Upravo su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice most koji spaja našu bogatu baštinu, tradiciju i običaje naših predaka što uključuje i znanje o tradicionalnoj proizvodnji hrane, ali i našem identitetu s budućnošću jer od toga uzimaju ono dobro i ponovo ga, na suvremen i inovativan način, vraćaju u život”, istaknula je Petir, na čijem se webu također nalazi prijavnica.

Mladi poljoprivrednici ili poljoprivrednice koji žele sudjelovati u natječaju morat će ispuniti prijavnicu koja, među ostalima, sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji, doprinosu te proizvodnje lokalnoj zajednici, njezinim učincima na zaposlene itd. O projektu su govorili i članovi Stručnog povjerenstva: prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Mirko Gugić, dekan Veleučilišta “Marko Marulić”, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, te Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Petero najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika ili pobjednicu, otputovat će na završnu svečanost u Bruxelles, gdje će sudjelovati i na trećem Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, a pobjedniku ili pobjednici će se osigurati poticajna nagrada.

Partnerske organizacije projekta su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta “Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Veleučilište “Marko Marulić” iz Knina, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski seljački savez i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika čiji su predstavnici članovi Stručnog povjerenstva koje će na temelju zadanih kriterija odabrati najbolji projekt.

http://www.hgk.hr/

Podijeli

Odgovori

Top