Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Otvorena 22. međunarodna konferencija “Društvo i tehnologija”

društvo i tehnologija
pixabay.com

Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup “Društvo i tehnologija”, koji nosi ime po znanstveniku i profesoru riječkog sveučilišta Jurju Plenkoviću (1934.- 2011.) otvorena je u nedjelju u Opatiji.

Otvarajući 22. međunarodni skup predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić je rekao kako se Juraj Plenković pri utemeljenju te međunarodne konferencije založio za širok obuhvat znanstvenih disciplina i tema te različitih gledišta i vjerovao u uspjeh takvog koncepta.

Kako je rekao, potvrdilo se da je bio u pravu. Naveo je da je važno razmatrati aktualna pitanja razvoja tehnnologije, znanosti i društvenih problema ocijenivši da su države s ovog područja, ušle u probleme kad je politika zapostavila znanost, a znanost izašla iz gospodarstva.

U uvodnom predavanju Marcel van de Voorde, predstavnik Europske komisije, govorio je o viziji kvalitetnog sveučilišnog obrazovanja u Europi s naglaskom na područje Balkana i podunavsku regiju. Rekao je da je sudjelovao u stvaranju ujednačenijeg obrazovnog sustava u zemljama EU sredinom 90-tih godina prošloga stoljeća. Obrazovni sustavi u zemljama su bili vrlo različiti te je bilo teško ili nemoguće uspoređivati stečene akademske razine među pojedinima zemljama, rekao je. Model koji je osmišljen i odobren na razini EU poznat je pod nazivom Bolonjski proces.

Van de Voorde je istaknuo i značenje programa mobilnosti studenata Erasmus, za kojeg na početku nije bilo previše razumijevanja a sad je jedna od najpopularnijih programa visokog obrazovanja te se u njega ulaže trostruko više nego na početku.

Govoreći o prostoru Balkana i podunavske regije, ocijenio je da je loše što se svečilišta s tog područja nalaze vrlo nisko na ljestvicama vrijednosti europskih sveučilišta, istaknuvši kako je nužno pokušati popraviti takvo stanje.

Tako bi se zaustavio odlazak perpektivnih obrazovanih ljudi s ovdašnjih sveučilišta na one u zapadnim zemljama, a otvorila bi se i mogućnost povratka onih koji odlaze, rekao je van de Voorde. Istaknuo je i mogućnost snažnijeg korištenja europskih fondova za istraživačke projekte i nabavu infratrukturne opreme. Cilj bi bio da znanstvenici ostaju u svojim zemaljama te kvalitetno surađuju sa sveučilištima iz drugih europskih zemalja, ustvrdio je.

Konferencija, koja traje do 30. lipnja, obuhvaća tematske cjeline poput društva, znanosti i tehnologije, e-obrazovanja i škole budućnosti, komunikacijskog menadžmenta, međugeneracijskog dijaloga, religije, kulture i medija, novih komunikacijskih trendova u turizmu i interkulturalne komunikacije. Organizatori su Hrvatsko komunikološko društvo, Alma Mater Europaea – Europski centar maribor, Međunarodna udruga komunikoloških društava te MediaNet i Presscut.

(Hina)

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.