Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ove sitnice bi mogle pretvoriti male poslove u velike u 2013. godini

Uz pomoć nekih alata koji se jednostavno mogu “skinuti” s interneta veliki i mali poduzetnici mogu ući u utrku za klijentima gotovo s istih pozicija

Uz pomoć nekih alata koji se jednostavno mogu "skinuti" s interneta veliki i mali poduzetnici mogu ući u utrku za klijentima gotovo s istih pozicija

Kako u SAD-u tako i u većini ostatka svijeta, a time i kod nas u Hrvatskoj, mali poduzetnici nalaze se u raljama birokracije i već godinama tabore na dnu gospodarske ljestvice unatoč činjenici da mogu biti veliki generator gospodarskog rasta svake zemlje.

Iako se političari, gospodarstvenici i drugi “moćni” ljudi, pa i sami građani, busaju u prsa i kunu da im je itekako stalo do dobrobiti (malog) poduzetnika, stvarnost govori suprotno. Tako se kroz zakonske odluke donose pravila igre koja (uglavnom) pogoduju “velikim igračima” – mega tvrtkama, korporacijama kojima svake godine, a posebno u ovo predblagdansko vrijeme, u džep (o)stavljamo milijarde kuna.

Prema nekim najavama, to bi se moglo promijeniti u 2013. godini, javlja linkedin. Svi pogledi uprti su u tehnološki napredak, već godinama se očekuje da nove tehnologije čovječanstvu omoguće bolji, lakši način života, no do sada je veliki napredak ostvaren jedino u oglašavanju i to zahvaljujući Googleu.

Ovaj put uz pomoć nekih alata koji se jednostavno mogu “skinuti” s interneta veliki i mali poduzetnici mogu ući u utrku za klijentima gotovo s istih pozicija. Naravno, nerealno je očekivati streloviti rast i brzi uspjeh malih poduzetnika – opcija neuspjeha uvijek će biti uključena – no, bit će mnogo lakše doći do ciljane skupine, pogotovo ako ima potražnje za proizvodom koji se nudi. Usto, mnoge prepreke koje su do sada poduzetnicima stajale na putu bit će uklonjene.

Jedan od takvih alata može se pronaći na Squareu. Riječ je o tvrtki koja je na vrlo jednostavan način uvjerila ljude da koriste aplikaciju Square’s Wallet koja im omogućuje da usluge plaćaju kreditnim karticama na svome Iphoneu. I ne samo to – trgovcima je omogućila lakšu i bržu povezanost s najboljim kupcima,  a oni od kupnje imaju pogodnosti u obliku raznih popusta na bodove vjernosti i druge loyalty programe.

Niti sam vlasnik startupa Postmates nije vjerovao u  streloviti uspjeh, a još manje da će postati noćna mora velikom Amazonu, kada je u opticaj pustio aplikaciju Get it Now. Riječ je o usluzi brze i jednostavne dostave usluga uz malu naknadu,  kupcima se jednostavno na kućna vrata dostavlja kupljena roba ili usluga.

Ipak, najveći uspjeh u 2013. godini predviđa se malim, usko specijaliziranim tvrtkama koje će osmišljavati i proizvoditi robu (ili uslugu) te istu prodavati putem weba po svijetu. Takve tvrtke, predviđa se, bit će u velikoj prednosti u odnosu na velike “igrače”.

No, budimo realni posebno kad je riječ o pokretanju posla kod nas – ništa od navedenog nije rješenje protiv svih poteškoća. Pokretanje tvrtke u Hrvatskoj bit će i dalje velika boljka. No, činjenica da postoji toliko tehnologije sada usmjerene na pomaganje “malom” čovjeku budi nadu u bolju 2013. godinu. Došlo je vrijeme kada veličina više nije bitna.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.