Ovisnost i komunikacija u istom košu!

Ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je za Novi list kako planira namaknuti tri milijarde kuna u zdravstveni proračun, a da pritom ne ugrozi standard građana. Točno toliko na godišnjoj se razini, kaže, može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz, piše Novi list.

Tako je ministar zdravstva Milan Kujundžić u isti koš utrpao kockanje, alkohol, cigarete i mobilne telefone tražeći u njima spas od ponora u koji tone zdravstveni proračun. Navodno, dopunsko osiguranje neće dirati.

Uz nedvojbene poroke, koje želi oporezovati i koji neposredno utječu na troškove zdravstva, naumio je povećati poreze na mobilnu telefoniju, koja odavno nije luksuz nego nužno sredstvo za rad, ali i neizostavno sredstvo za svakodnevnu komunikaciju.

Cijene mobilnih i fiksnih usluga u Hrvatskoj su u prosjeku EU-a, ali kupovna moć je u Hrvatskoj značajno niža, a fiksne usluge – pogotovo brzina pristupa internetu – nekvalitetnije.

Očitovanje iz Tele2

U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, a Republika Hrvatska se prema svim pokazateljima nalazi na začelju, nemalo smo iznenađeni današnjom najavom uvođenja poreza na luksuz koji bi navodno uključivao mobilnu telefoniju.

Iz dostupnih izjava nije jasno što bi se to točno oporezivalo te se nadamo da se ustvari radi o nesmotrenoj izjavi koja neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju.

Naime, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014.g. vidljive su još i danas kako u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora, a tako i u vidu povećanih troškova koje u konačnici snose građani.

Upravo suprotno od predloženih radnji iz izjave smatramo da je potrebno smanjiti opterećenje mobilnih operatora te stvoriti poticajan okvir za ulaganje operatera kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su pak nužnost za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU, jačanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života građana Republike Hrvatske te podizanje konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu.

 

 

Podijeli

Odgovori

Top