Ovo su zanimanja koja vam roboti ne mogu uzeti

U vrijeme kada većini zanimanja prijeti ‘robotizacija’, MojPosao donosi listu poslova koje nam roboti ne mogu ‘oteti’, barem ne još.

1) Političari

Pojava robota-političara nije izgledna budući da to zanimanje podrazumijeva  razvijene demagoške vještine te sposobnost razvoja i održavanja odnosa s glasačima. Karizmatične osobe poput Baracka Obame, Billa Clintona, Borisa Tadića i Vladimira Putina ne može olako zamijeniti umjetna inteligencija.

2) Odvjetnici, financijski stručnjaci, kreativci

Stručnjaci čiji se posao temelji na kreativnom razmišljanju i na osobnoj prosudbi, nisu u opasnosti. Primjerice, odvjetnici osim na dokazima, donose odluke i na temelju ‘šestog čula’. Ista situacija je u svijetu financija, odluka na rizik često je stvar osobne prosudbe. Stoga poslovi koji se ne odvijaju kao ‘po traci’ već zahtijevaju fleksibilnost imaju osiguranu budućnost.

3)  Mediji

Stvaranje sadržaja koji će zainteresirati druge pripadnike ljudske vrste zahtjevan je posao zaposlenih u medijima. Prepoznavanje interesa, želja i potreba ostat će i dalje ‘slatka briga’ svih novinara, urednika, web i grafičkih dizajnera.

4) Njega ljudi

Dodir ruke, osmijeh, topli pogled – razlika između čovjeka i robota. Ljudska toplina značajna je za utjehu ili što brže ozdravljenje djece, dok je prisutnost robota za mnoge uznemirujuća. Zdravstvena djelatnost će iz tog razloga još dugo ostati i ‘ljudska djelatnost’.

5) Ekološki stručnjaci

Briga o održivom razvoju postaje trend te je već sada zaposleno dosta robota koji obavljaju tehničke poslove mjerenja kakvoće zraka, tla i mora, no ključne odluke o istraživanjima i evaluaciju donose sami ljudi. Ljudi su stanovnici planeta Zemlje i time najbolje razumiju klimatske promjene.

6) Učitelji

Budući da je posao u obrazovanju više poziv nego rad iz materijalističkih poriva, ne postoji realna opasnost od robotizacije ovog sektora. Za razliku od osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, akademsko obrazovanje je već sada pod utjecajem tehnologije i tu je moguća daljnja penetracija umjetne inteligencije.

7) Upravitelji mehanike

I roboti imaju svoje nadređene stoga stručnjaci na polju mehanike zasigurno nisu ugroženi, štoviše potražnja za njima je iz godine u godinu sve veća.

8) Korisnička podrška

Zadovoljan korisnik je lojalan korisnik stoga mnoge američke kompanije ulažu u korisnički podršku. Jezične barijere, strpljenje i razumijevanje odlike su koje jedan robot ne može tako lako usvojiti. Djelatnik korisničke podrške potrebna je veza između korisnika i tvrtke.

9) Obnovljivi izvori energije

Ovaj segment industrije ima veliku potrebu za električarima, konstruktorima i raznim stručnjacima. Mada dio posla mogu obaviti roboti, za preostali dio posla je potrebna izuzetna preciznost i rješavanje problema u hodu, a roboti su programirani i ne mogu mijenjati svoj rad bez prethodnih uputa.

Podijeli

Odgovori

Top