Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pad industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom je u odnosu na listopad zadržala istu razinu, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom je u odnosu na listopad zadržala istu razinu, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Kumulativno se u jedanaest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi pad industrijske proizvodnje za 1,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine najviše je pala proizvodnja energije, za 11,5 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj je razini smanjena za 5,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za 5 posto.

Porasla je pak proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1 posto, te kapitalnih proizvoda, za 18,3 posto.

Statistika prema djelatnostima na godišnjoj razini pokazuje pad proizvodnje u rudarstvu i vađenju, za 13,1 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 5,9 posto, dok je u prerađivačkoj industriji proizvodnja porasla za 1 posto.

U okviru prerađivačke industrije i nadalje najveći pad proizvodnje bilježi proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda koja je u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine pala za 65,3 posto.

Visok pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježi i proizvodnja koksa rafiniranih naftnih proizvoda, za 32,9 posto, proizvodnja tekstila za 22,4 posto, kemikalija i kemijskih proizvoda za 19,4 posto, osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 11,4 posto, itd.

Istodobno pak statistika najveći rast bilježi u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 50,9 posto, te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 21,1 posto.

Po podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u studenom su u odnosu na listopad pale za 7,7 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni lani, veće za 0,7 posto.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.