Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pad vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,76 milijardi kuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,76 milijardi kuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,2 milijarde kuna i ostala na prošlogodišnjoj razini dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 551,5 milijuna kuna, što je pad od 4,1 posto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 20,2 posto. Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosi 355,8 milijuna kuna.

Slijedi grubo obrađeno drvo s udjelom od 17,96 posto i vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 314,6 milijuna kuna.

Udjel živih svinja u ukupnoj prodaji i otkupu je 14,8 posto, živih goveda 10 posto, žitarica 9,1 posto, žive peradi 8 posto, vina 6,3 posto, svježe ili ohlađene ribe 3,4 posto, kokošjih jaja 2,9 posto, ostalog povrća 2,7 posto, i uljarica 1,2 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije i ostali novčani poticaji) meke pšenice, ozima – merkantilna u drugom je tromjesečju iznosila 1.394,78 kuna po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.306,67 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka u drugom je tromjesečju ove godine iznosila 2,45 kuna po litri.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.