Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pad vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,76 milijardi kuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,76 milijardi kuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,2 milijarde kuna i ostala na prošlogodišnjoj razini dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 551,5 milijuna kuna, što je pad od 4,1 posto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 20,2 posto. Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosi 355,8 milijuna kuna.

Slijedi grubo obrađeno drvo s udjelom od 17,96 posto i vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 314,6 milijuna kuna.

Udjel živih svinja u ukupnoj prodaji i otkupu je 14,8 posto, živih goveda 10 posto, žitarica 9,1 posto, žive peradi 8 posto, vina 6,3 posto, svježe ili ohlađene ribe 3,4 posto, kokošjih jaja 2,9 posto, ostalog povrća 2,7 posto, i uljarica 1,2 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije i ostali novčani poticaji) meke pšenice, ozima – merkantilna u drugom je tromjesečju iznosila 1.394,78 kuna po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.306,67 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka u drugom je tromjesečju ove godine iznosila 2,45 kuna po litri.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

U travnju ove godine otvoreni su natječaji za Inovacije u poljima Ribolova i Akvakulture koji će biti otvoreni do 2. kolovoza ove godine.

Ekonomija

Mnogi su se naši sugrađani tijekom epidemije upoznali s online kupovinom i njezinim prednostima, a najtraženija je bila upravo hrana, gdje se ističu organsko...

Ekonomija

Dana 1. studenoga 2015. godine hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji propisuje detaljne uvjete, kriterije i načine doniranja...

Industrija

Kako bi istražila navike Zagrepčana vezane za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, agencija MediaNet je početkom studenog za tvrtku...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.