Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pada zaposlenost u industriji, a proizvodnost rada raste

Na godišnjoj razini pad broja zaposlenih za više od 10 posto zabilježen je u proizvodnji odjeće i to za 14,3 posto, proizvodnji tekstila 10,6 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda 11,8 posto.

Na godišnjoj razini pad broja zaposlenih za više od 10 posto zabilježen je u proizvodnji odjeće i to za 14,3 posto, proizvodnji tekstila 10,6 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda 11,8 posto.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji nastavlja padati, u siječnju je smanjen za 0,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine, dok je na godišnjoj razini pao za 5,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Proizvodnost rada pak u siječnju je u odnosu na isti lanjski mjesec porasla za 11,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, u prvom je mjesecu ove u odnosu na prvi mjesec prošle godine broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjen za 2,5 posto, u rudarstvu i vađenju za 3,7 posto, a najviše je pao u prerađivačkoj industriji, za 6 posto.

U okviru prerađivačke industrije statistika najveći pad broja zaposlenih registrira u proizvodnji metala u kojoj je krajem siječnja ove godine bilo 22,1 posto manje zaposlenih nego krajem siječnja prošle godine.

Još neke važne industrije na godišnjoj razini bilježe pad broja zaposlenih za više od 10 posto – u proizvodnji odjeće pad iznosi 14,3 posto, proizvodnji tekstila 10,6 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda 11,8 posto.

Iznadprosječan pad broja zaposlenih u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine bilježi se i u brodogradnji, odnosno proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava gdje je zaposlenih bilo 9,3 posto manje, u proizvodnji pića 7,8 posto manje, u proizvodnji proizvoda od gume i plastike 7,1 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira za 7 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 6,1 posto, popravku i instaliranju strojeva i opreme za 5,9 posto, itd.

Od 24 odjeljka unutar prerađivačke industrije tek se u četiri registrira rast broja zaposlenih na godišnjoj razini – u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 1,6 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 2,3 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji za 4,5 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda za 6,9 posto. No, sve te djelatnosti imaju mali udio u broju zaposlenih u industriji i taj se udio kreće od 0,41 posto (u proizvodnji duhana) do 1,90 posto (u farmaceutskoj industriji).

Po podacima DZS-a, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine pad proizvodnosti rada zabilježen je u rudarstvu i vađenju i to za 6,7 posto, dok je proizvodnost rada porasla u prerađivačkoj industriji za 11,1 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 14,6 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.