Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pametni telefon smanjuje produktivnost?

Mobilni uređaji dodatno su osnažili radoholičarsku kulturu pa sada zaposlenici rade bilo kada i bilo gdje. Granica između vremena na poslu i slobodnog vremena sve je tanja

Mobilni uređaji dodatno su osnažili radoholičarsku kulturu pa sada zaposlenici rade bilo kada i bilo gdje. Granica između vremena na poslu i slobodnog vremena sve je tanja

Postoji pretpostavka da korištenje pametnih telefona povećava produktivnost jer nam omogućavaju da posao nosimo sa sobom. Nedostatak predviđenog slobodnog vremena ugrožava, međutim, dugotrajnu produktivnost zaposlenika, smatra Ndubuisi Ekekwe, autor bloga za Harvard Business Review.

Ekekwe postavlja pitanje koliko je korisno konstantno provjeravanje mailova i slične navike.

Autor tvrdi kako ta hiper-povezanost donosi određene probleme za produktivnost organizacije, piše banka.hr. Iz njegovog iskustva, dostupnost zaposlenika 0-24 nakon nekog vremena neizbježno naruši njihov radni elan. Ometati nekoga za vrijeme večere, smatra, nije potrebno.

U knjizi profesorice Leslie Perlow, “Sleeping with Your Smartphone: How to Break the 24-7 Habit and Change the Way You Work“, pružen je uvid u nezdravu vezu koju vodimo s pametnim uređajima. Prema istraživanju koje je provela, zaposlenici koji su uzimali barem jednu slobodnu večer tjedno pokazali su veću produktivnost na poslu od onih koji to nisu prakticirali. Također su bili zadovoljniji svojim poslom.

Činjenica je da je tehnologija promijenila način poslovanja. Konkurencija je globalna i kompanije moraju brzo djelovati kako bi preživile. Rezultat je da se od zaposlenika očekuje mogućnost kontaktiranja u bilo kojem trenu. Sve dulje i teže radimo, a mogli bismo jednostavno raditi bolje, vjeruje autor.

Poslovi neće propasti ako ne odgovorimo na e-mail u 11 navečer. Sačekamo li do 9 ujutro za odgovor, požnjet ćemo puno više prednosti nego promptnim odgovaranjem. Imat ćemo više vremena da pobliže razmislimo o problemu i klijentima ili šefu donesemo bolje rješenje.

Umjesto da se predamo refleksu odgovaranja na svaku dolaznu poruku, trebali bismo se prema uređajima odnositi na način da su oni tu da služe nama, a ne obrnuto.

Kompanije trebaju pomoći zaposlenicima da se “isključe”, savjetuje autor te navodi kako su iz njegove firme izbacili cjelodnevnu dostupnost iz korporativne kulture čim su shvatili da ne producira bolje rezultate.

Uvedena je politika kojom se poštuje svačije slobodno vrijeme i ne potiče slanje nepotrebnih mailova i poziva nakon radnog vremena. Takav sustav funkcionira samo ako su mu predani svi članovi tima. Dulje i napornije raditi nije produktivno kao raditi “pametno”, zaključuje Ekekwe.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.