Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pazite da ne izgubite pravo na poticaje za zapošljavanje!

Kako ih ne bi izbrisali iz evidencije nezaposlenih, osobe prijavljene u sustav HZZ-a moraju upisati ponuđeni tečaj. No, nisu znali da tako gube pravo na dobivanje poticaja od države.

Kako ih ne bi izbrisali iz evidencije nezaposlenih, osobe prijavljene u sustav HZZ-a moraju upisati ponuđeni tečaj. No, nisu znali da tako gube pravo na dobivanje poticaja od države.

Kako ju ne bi izbrisali iz evidencije nezaposlenih osoba, jedna osoba prijavljena na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bila je primorana otići na tečaj iz informatike koji joj nije bio potreban jer nije imalo veze s njezinom strukom niti joj pomoći prilikom zapošljavanja.

Tečaj je pohađala iz straha brisanja s burze, no bez obzira na njezinu ‘nezainteresiranost’ položila je ispit iz prvog puta te izvršila sve svoje obveze. No, nakon završenog tečaja pronašla je firmu koja ju želi zaposliti kao mladu osobu, bez radnog iskustva sa završenom VSS. Poticaji za takvo zapošljavanje iznose od 18.614,40 kuna do 31.024,00 kuna, što bi njezinom slučaju bilo punih 31.024,00 kuna jer je njezin budući poslodavac bio mali poduzetnik.

Kada se obratila Zavodu, dobila je objašnjenje da nema pravo na poticaje budući je prošle godine bila subvencionirana preko tečaja. No, kada je pitala zašto nije bila na vrijeme informirana, dobila je odgovor kako su to njihova unutarnja pravila prema kojima rade.

S obzirom da ni kod poslodavca nije naišla na razumijevanje, odlučila je volontirati no i na tom polju nije naišla na razumijevanje iz istog razloga. Tako nema pravo ni na kakve mjere aktivnog zapošljavanja iduće dvije godine jer je pohađala spomenuti tečaj.

HZZ: Potpore idu onima koji su već dugo na burzi

“Mjere aktivne politike, a time i mjere koje se odnose na poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja usmjerene su na dugotrajno nezaposlene i osobe kojima prijeti dugotrajna nezaposlenost zbog niske razine obrazovanja, neadekvatnog obrazovanja, nedostatka radnog iskustava, godina života, zdravstvenih problema i drugih faktora koji otežavaju pristup tržištu rada.

U radu s nezaposlenom osobom utvrđuje se koje intervencije su potrebne da bi se osoba vratila u zaposlenost, a to su financiranje obrazovanja za zapošljavanje ili sufinanciranje zapošljavanja. Sve skupine nezaposlenih osoba, potencijalnih korisnika pojedinih mjera, definirane su u skladu sa strateškim dokumentima iz područja zapošljavanja te su prepoznate kao one kojime je potrebna određena pomoć pri integraciji u svijet rada zbog specifične situacije u kojoj se nalaze.

Upravo iz tog razloga samozapošljavanje je namijenjeno osobama koje su već dugo nezaposlene (najmanje 6 mjeseci) te su spremne na realizaciju svoje poslovne ideje kako bi se na taj način pomoglo njihovom bržem povratku u svijet rada, spriječio gubitak kompetencija te svih drugih negativnih posljedica dugotrajne nezaposlenosti”, odgovaraju sa Zavoda za zapošljavanje.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.