Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

PDV nakon ulaska u EU – Prag stjecanja i prag isporuke u novom Zakonu o PDV-u

Novi Zakon o PDV-u donosi brojne promjene u poreznom sustavu Republike Hrvatske. U okviru ovog članaka, obrađujemo problematiku praga isporuka i praga stjecanja kao dva velika noviteta u poreznom sustavu RH.

Novi Zakon o PDV-u donosi brojne promjene u poreznom sustavu Republike Hrvatske. U okviru ovog članaka, obrađujemo problematiku praga isporuka i praga stjecanja kao dva velika noviteta u poreznom sustavu RH.

Prag isporuke

Prag isporuka je novost kod isporuka dobara na prostorima druge države članice Europske unije i to fizičkim osobama i poreznim obveznicima koji nisu u sustavu PDV-a. Radi lakšeg razumijevanja, potrebno je definirati tko se smatra poreznim obveznicima koji nisu u sustavu PDV-a. To su mali porezni obveznici (isporuka u prethodnoj godini ispod 230.000 kuna), pravne osobe koje nisu porezni obveznici (npr. Lokalna samouprava itd.) i Porezni obveznici koji nemaju mogućnost odbitka pretporeza jer obavljaju samo usluge koje nisu oporezive (financijske institucije i sl.)

Prema Prijedlogu novog Zakona o PDV-u prag, isporuka će u Hrvatskoj (RH) iznositi 270.000 kn. To znači da ukoliko vrijednost isporuka inozemnog isporučitelja osobama koje nisu porezni obveznici u RH prijeđe iznos od 270.000 HRK, strani isporučitelj će se morati registrirati u Republici Hrvatskoj za potrebe PDV te dobiti pdv identifikacijski broj.

S druge strane, potrebno je razumjeti da hrvatsko društvo koje obavlja oporezive isporuke osobama koje nisu porezni obveznici na prostorima EU, također treba pratiti prag isporuka u pojedinoj EU članici (npr. za Sloveniju prag isporuka iznosi € 35.000 godišnje). Kada hrvatsko društvo isporuči navedenim subjektima na teritoriju EU iznos koji je veći od praga isporuke, ima dužnost registrirati se u sustav PDV-a zemlje članice gdje vrši takve isporuke te pribaviti identifikacijski broj za potrebe PDV-a.

Važno je napomenuti da hrvatski poduzetnik može odmah zatražiti da se registrira za potrebe PDV-a npr. u Sloveniji, odnosno nije potrebno „čekati“ da se pređe prag isporuke propisan u toj zemlji. Motiv je jasan – manja stopa slovenskog PDV-a (20%) kojeg je potrebno zaračunavati prilikom isporuka dobara.

Prag stjecanja

Osim praga isporuke, u Prijedlogu Zakona o PDV-u uveden je i prag stjecanja koji u Republici Hrvatskoj iznosi 77.000 HRK godišnje.

Ovaj prag se odnosi samo na porezne obveznike koji nisu u sustavu PDV-a (nabrojeni su u okviru praga isporuke). Navedeni subjekti su se obvezni registrirati za potrebe PDV-a ukoliko prijeđu prag stjecanja. Dakle, kada se prijeđe prag stjecanja potrebno je od Porezne uprave zatražiti PDV identifikacijski broj, te prilikom sljedeće kupovine dostaviti svom prodavatelju takav identifikacijski broj za PDV, te po primitku fakture prijaviti stjecanje i platiti PDV u Hrvatskoj.

Bitno je napomenuti se PDV identifikacijski broj dodjeljuje samo radi praga stjecanja. Drugim riječima, promatrani subjekti ne zaračunava PDV na svojim izlaznim računima, ali nema ni pravo odbitka pretporeza.

Umjesto zaključka

Bitno je istaknuti da se navedeni pragovi primjenjuju samo kod isporuke / stjecanja dobra, odnosno pružene / primljene usluge se ne uzimaju u obzir prilikom izračuna pragova.

Opisani pragovi su „alat“ koji se koristi kako se ne bi narušavalo načelo odredišta, odnosno oporezivanje PDV-om u zemlji u kojoj se dobra i usluge stvarno troše odnosno konzumiraju.

Dosta je novosti koje će se dogoditi nakon ulaska Hrvatske u EU, ali pravovremenim informiranjem na temelju trenutno dostupnog nacrta Zakona o porezu na dodanu vrijednost Vas nastojimo pripremiti da ulazak u EU prođe sa što manje turbulencija.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.