Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pipi iživcirao Njonju jer je spomenuo Šukija

“Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu”, poručio je HDZ-ovac Ante babić

"Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu", poručio je HDZ-ovac Ante babić

Niste više u oporbi već ste ministri i imate neku odgovornost za to što radite, poručio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker ministrima Radimiru Čačiću i Gordanu Marasu, prozivajući ih da u jutrošnjim uvodnim izlaganjima sa saborske govornice nisu uopće govorili o zakonu koji su trebali predstaviti.

Na HDZ-ove replike reagirao je i Čačić, i to, rekao je, na način kako mu sugerira njegova zamjenica koja je “jako komplementarna” njegovim osobinama, a koja ga stalno poziva da u obraćanju ide “nježno, mesijanski, zen-budizam”.

Ponovio je kako će zakon donijeti promjene nužne za zaokret investicijskog okruženja. Naglasio je kako će svi, pa i HDZ, imati prilike mjeriti sve što vlada radi u investicijskoj politici.

“Vi ćete to kritizirati, a mi govoriti o dobrim stvarima, no opći nam je interes da tih dobrih stvari bude što više, pa da kada vi dođete na vlast da krenete sa što boljih temelja, bez obzira kada će to biti. To će se kad-tad dogoditi”, poručio je Čačić HDZ-ovcima.

To je ponovno izazvalo reakciju njihovih zastupnika, pa je tako Gordan Jandroković (za kojeg su jedne dnevne novine napisale Njonjo), nakon što je Čačić oslovio Šukera kao “Šuki”, prvog potpredsjednika Vlade, koji je malo prije toga napustio sabornicu, nazvao “Pipi”.

“Kako je Šuker za njega ‘Šuki’, tako je on za mene ‘Pipi'”, poručio je Jandroković, prozivajući Čačića kako mu je osnovni cilj podizanjem cijena energenata prisiliti građane da plaćaju investicijske projekte koji bi dolazili iz javnih poduzeća. “A onda, kao u vrijeme vlade od 2000. do 2003., da posao rade firme koje su u poslovnom odnosu s Čačićem”, istaknuo je.

Nakon stanke, koju je u ime HDZ-a zatražio nakon Čačićevog i Marasovog predstavljanja prijedloga zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, Šuker je naglasio potrebu da se rasprava o tom bitnom zakonu, koji HDZ podupire, usmjeri prema potrebama hrvatskih poduzetnika te investitora. “Svaki dobronamjeran i normalan čovjek će poduprijeti bilo kakvu mjeru koja će pomoći hrvatskom gospodarsvu”, poručio je Šuker.

No, naglasio je, u HDZ-u su od ministara koji predstavljaju zakon ipak očekivali da govore o zakonu, “a ne da pričaju balalajke”, na što je reagirao predsjedavajući Nenad Stazić te ustvrdio kako je balalajka žičani instrument.

Šuker je Vladu prozvao da je zaustavila započete investicijske projekte bivše vlade, na kojima se, istaknuo je, počelo raditi i za koje je osiguran novac, navodeći kao primjer velikogoričku dionicu buduće autoceste Zagreb-Sisak. “To činite samo kako bi pokazali da vam u proračunu sve štima”, poručio je ministrima.

Nije se trebalo dugo čekati na Čačićev odgovor. “Ne bi Veliku Goricu spominjao kao primjer, jer je kilometar autoceste bio ugovoren na 3 milijuna kuna, a došlo je do 12 milijuna. Ugovoreno je da će radovi završiti za godinu dana, a nakon sedam godinu nismo ni na polovici. To je eklatantan primjer kako se to ne smije raditi”, istaknuo je Čačić.

Maras je uzvratio kako bi Šukeru valjda “više štimao proračun kad je on bio ministar i kad je deficit bio 15, a ne 10 milijardi kuna”. “Pa nije moguće da želite da deficit bude 5 milijardi kuna veći. Mi smo smanjili deficit za 5 milijardi kuna, iako smo za 3 milijarde kuna rasteretili poduzetnike. A kada ste Vi bili ministar tonuli smo iz godine u godinu”, poručio je Šukeru.

Inače, na izlaganje ministara, replikama je reagiralo više HDZ-ovih zastupnika, pa je tako Ante Babić rekao kako je teško očekivati da će netko investirati u Hrvatskoj u okolnostima velikog poreznog opterećenja koje je uvela aktualna vlada. “Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu… Svatko normalan će štedjeti jer nema poreza na kamate niti ga itko spominje”, rekao je Babić.

Što donosi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja

Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto.

Investitorima se nudi i bespovratna novčana potpora za troškove otvaranja novih radnih mjesta, i to do 3000 eura po novootvorenom radnom mjestu u županijama u kojima je stopa nezaposlenosti do 10 posto, do 6000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 10 i 20 posto, te do 9000 eura u županijama u kojima je nezaposlenost između 20 i 30 posto.

Te su potpore za investicije u radno-intenzivnim granama 25 posto veće za otvaranje najmanje 100 novih radnih mjesta, 50 posto veće za otvaranje 300 te 100 posto veće za otvaranje 500 novih radnih mjesta.

 

 


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.