Plaćanje PDV-a po naplaćenom računu

Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva (obrtnicima i poduzetnicima) s ukupnim godišnjim primicima do 3 mil. kuna, omogućava se obračun i plaćanje PDV-a prema gotovinskom sustavu (po naplaćenom, a ne po izdanom računu). Kako javljaju iz Ministarstva poduzetništva i obrta, to je u skladu s Europskom direktivom o PDV –u (2006/112/EZ, članci 66. I 167 a).

Što to konkretno znači za poduzetnike i obrtnike? Obrtnici i poduzetnici koji se trenutno nalaze u obračunskom sustavu (obveznici poreza na dobit, plaćaju PDV po izdanom računu), a imaju ukupne godišnje primitke do 3 mil.kuna, mogu prijeći u gotovinski sustav. Obrtnici koji se trenutno nalaze u gotovinskom sustavu PDV-a (obveznici poreza na dohodak, plaćaju PDV po naplaćenom računu) nastavljaju poslovati kao i do sada.

Novi Zakon o PDV-u, odnosno izmjene odredbi Zakona o PDV-u obuhvatit će ukupno 67.574 subjekata malog gospodarstva koji će imati mogućnost prelaska u gotovinski sustav plaćanja PDV-a. Da biste iskoristili svoje pravo na obračun i plaćanje PDV-a prema naplaćenom, a ne izdanom računu, prijavite se područnom uredu Porezne uprave do 20. 1. 2015., poručuju iz ministarstva

Podijeli

Odgovori

Top