Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Plaća raste s iskustvom?

Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr u zadnjem kvartalu 2013. godine zabilježen je neznatan rast prosječne neto plaće u odnosu na treći kvartal iste godine.

Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr u zadnjem kvartalu 2013. godine zabilježen je neznatan rast prosječne neto plaće u odnosu na treći kvartal iste godine.

U četvrtom kvartalu 2013. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.382 kune dok je u trećem kvartalu iste godine iznosila 5.406 kuna što je najniža zabilježena prosječna plaća na razini jednog kvartala u istraživanju od početka 2012. godine. Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice tada je visina prosječne mjesečne plaće iznosila 5.438 kuna.

Osim kategorije top managementa, koji u prosjeku ima 118% višu plaću u odnosu na prosječnu mjesečnu hrvatsku plaću, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 96% višom, odnosno 47% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-40%), te drvnoj industriji (-34%).

Razlika u visini plaća muškaraca i žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 7% višu plaću od žena, što je za 1% manja razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 102% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 22% višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 63% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 18% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže, i iznose 7% manje od prosjeka ili 4.997 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi više su od prosjeka za 1%.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 14% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 50 do 250 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 250 zaposlenika 5% su veće od prosjeka.

Visine plaća prema županijama

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2013. zabilježene su u Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj te Ličko-senjskoj županiji, čak 16% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće oko prosjeka.

Početnicima 17% niža plaća od prosjeka

Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 17% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću, dok je s tri do pet godina iskustva plaća 3% viša od prosjeka. Šest do deset godina iskustva donosi plaću 8% višu od prosječne.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.