Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Plan za Cipar srušio cijene dionica u bankarskom sektoru

Ulagači se plaše da bi prijedlog Europske unije o oporezivanju depozita u ciparskim bankama mogao zaprijetiti stabilnosti financijskog sustava eurozone. Na Wall Streetu S&P indeks financijskog sektora skliznuo 1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale

Ulagači se plaše da bi prijedlog Europske unije o oporezivanju depozita u ciparskim bankama mogao zaprijetiti stabilnosti financijskog sustava eurozone. Na Wall Streetu S&P indeks financijskog sektora skliznuo 1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi prijedlog Europske unije o oporezivanju depozita u ciparskim bankama mogao zaprijetiti stabilnosti financijskog sustava eurozone.

Dow Jones oslabio je 0,43 posto, na 14.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 3.237 bodova.

Kako bi dobio pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot, Cipar bi trebao uvesti porez na depozite u bankama do 10 posto. Taj je prijedlog izazvao prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga.

Tržišta su, također, burno reagirala jer bi takav potez, kažu analitičari, predstavljao zabrinjavajući presedan, koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.

Zbog toga su jučer na europskim burzama oštro pale cijene dionica banaka. Ni američke banke nisu prošle puno bolje, pa je na Wall Streetu S&P indeks financijskog sektora skliznuo 1 posto.

Ciparski parlament odgodio je glasovanje o oporezivanju bankovnih depozita za utorak, a dužnosnici su istaknuli da rade na smanjivanju poreznih stopa za vlasnike depozita manjih od 100 tisuća eura.

Prelijevanje problema sa Cipra na ostatak eurozone moglo bi ipak biti ograničeno s obzirom na posebnosti tog otoka, uključujući veličinu njegovog bankarskog sektora u odnosu na gospodarstvo, tumače analitičari.

Koliko je taj prijedlog uznemirio ulagače, pokazuje skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija za više od 18 posto.

Prošloga je tjedna taj indeks skliznuo na najnižu razinu u šest godina, dok su jučer ulagači pojačano osiguravali svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.457 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 8.010 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 3.825 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.