Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Plava Laguna osvojila je zlatnu nagradu Global Chemical Leasing za 2021. godinu

Plava Laguna i Ecolab su počeli surađivati još prije deset godina koristeći poslovni model s kojim su uspjeli zamijeniti korištenje praška za pranje rublja s tekućim praškom u kojem se nalaze neopasne kemikalije te osigurati da se pranje i dezinfekcija uz istu kvalitetu odvijaju na nižim temperaturama.

Riječ je o nagradi koju je Plava Laguna osvojila zajedno s Ecolabom kao dobavljačem kemije, a koja je vezana uz procese i kvalitetu pranja.

Nagrada se dodjeljuje u tri glavne kategorije – studije slučaja, inovacije i istraživanje, te u kategoriji posebne nagrade -inicijative i start-up-ovi koje vode žene. Plava Laguna osvojila je nagradu u glavnoj kategoriji studije slučaja „case study“. Riječ je o tome da su pranje rublja, odnosno higijena strašno važni u hotelskoj industriji. Visoki standardi traže upotrebu deterdženata i dezinficijensa kao i potrošnju velikih količina vode.

Plava Laguna i Ecolab su počeli surađivati još prije deset godina koristeći poslovni model s kojim su uspjeli zamijeniti korištenje praška za pranje rublja s tekućim praškom u kojem se nalaze neopasne kemikalije te osigurati da se pranje i dezinfekcija uz istu kvalitetu odvijaju na nižim temperaturama. Proces je optimiziran uz korištenje automatskog dozatora za tekući deterdžent te je implementirano rješenje za recikliranje odnosno ponovno korištenje vode. U sustav za pranje je instaliran i izmjenjivač topline otpadnih voda. Tako je korištenje kemikalija smanjeno za 30 posto, korištenje vode za 21 milijun litara u godinu dana, odnosno čak 50 posto, a korištenje vodene pare za 4 milijuna kilograma godišnje, što je značilo golemu uštedu i novca i energije.

„Zahvaljujemo na nagradi zbog koje smo izrazito ponosni jer vidimo da se naš timski rad cijeni i u svijetu. Sigurnost i higijena su u ovom trenutku naši prioriteti te smo ponosni da smo prepoznati kao lideri u ovom području!“, objašnjava direktor profitnog centra Sport i praonica Plave Lagune Saša Pilat.“ Održivo upravljanje kemikalijama je jako važno za turističku industriju jer je naš osnovni resurs upravo prostor te su zato zelene tehnologije i energetska održivost za nas izrazito bitni“, ističe Pilat.

 “Žiri je pregledao 92 vrlo impresivne prijave iz 21 zemlje, a Plava Laguna je u svojoj kategoriji izabrana kao dobitnik jednoglasno, na čemu im od srca čestitam”, rekla je Gabriela Eigenmann, koordinatorica Globalnog programa kemijskog leasinga.

Prva nagrada za globalni kemijski leasing organizirana je 2010., godine. Poslovni model kemijskog leasinga razvili su austrijska vlada i Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) početkom 2000-ih. Globalnu nagradu za kemijski leasing danas suorganiziraju Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO), austrijsko Savezno ministarstvo za klimatsko djelovanje, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju (BMK), njemačko Savezno ministarstvo za okoliš, prirodu, zaštitu i nuklearnu sigurnost (BMU), Njemačka agencija za okoliš (UBA), Švicarski savezni ured za okoliš (FOEN) i Europsko udruženje kemijskih distributera (FECC).

Pročitajte još:

DOP

Plava Laguna donirala je 300.000 kuna fondu za pomoć za obnovu nakon potresa, namijenjenih za sanaciju štete u Sisačko- moslavačkoj županiji.

Novosti

Prošle godine Plava Laguna predstavila je i svoj novi brend Istra Camping pa su ponosni da je i Camping​ Stella Maris u Umagu dobitnik...

Financije

Plava Laguna ove je godine ostvarila najveći kapitalni budžet u svojoj povijesti – pola milijarde kuna.

Lifestyle

Riječ je o jednoj od najvećih investicija Plave Lagune u novijoj povijesti, gdje je stari Laguna Park gotovo iz temelja srušen i napravljen novi...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.