Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Plinovod Hrvatske i Mađarske za veću energetsku neovisnost do 2010. godine

– Plinski transportni sustavi Hrvatske i Mađarske trebali bi se spojiti do kraja 2010. godine, dokad se očekuje dovršenje oko 395 milijuna eura vrijednog interkonekcijskog plinovoda Városföld – Slobodnica – rekao je na današnjem potpisivanju ugovora o realizaciji tog iznimno značajnog projekta predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

- Plinski transportni sustavi Hrvatske i Mađarske trebali bi se spojiti do kraja 2010. godine, dokad se očekuje dovršenje oko 395 milijuna eura vrijednog interkonekcijskog plinovoda Városföld - Slobodnica - rekao je na današnjem potpisivanju ugovora o realizaciji tog iznimno značajnog projekta predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Mađarske potpisali su predstavnici nacionalnih operatora plinskog transportnog sustava, s hrvatske strane predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević, a s mađarske János Zsuga, glavni izvršni direktor tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission, koja posluje u sklopu grupe MOL.

Plinovod će biti ukupne duljine 298 kilometara, od čega 88 kilometara čine plinovodi na hrvatskoj strani, Slobodnica – Beničanci – Donji Miholjac te Donji Miholjac – Drávaszerdahely, a 210 kilometara na mađarskoj strani plinovod Drávaszerdahely – Bata – Városföld.

– Kapacitet novog plinovoda, na kojem bi radovi trebali završiti do kraja 2010. godine, bit će 6,5 milijardi prostornih metara godišnje, s mogućnošću protoka plina u obama smjerovima uz jednake uvjete, a njegovo puštanje u rad očekuje se 2011. godine – rekao je Radošević.

– Svaka ugovorna strana financira gradnju svojega dijela plinovoda, što znači da vrijednost radova s hrvatske strane iznosi oko 95 milijuna eura – kazao je.

Energetska neovisnost

– Realizacija tog projekta omogućit će dvjema zemljama veću sigurnost, neovisnost i diverzifikaciju u opskrbi plinom. Hrvatska će tako, nakon više od 30 godina i prvi put od osamostaljenja, osigurati još jedan smjer dobave prirodnog plina, zasad iz postojećih izvora, odnosno iz Rusije, ali i dostup plinu iz podzemnih skladišta u Mađarskoj – istaknuo je Radošević te dodao da je za Plinacro to najznačajniji projekt u idućem petogodišnjem razdoblju.

Tranzit preko Hrvatske

– U budućnosti će se pak Mađarska i ostale srednjoeuropske zemlje moći spojiti na LNG terminal u Hrvatskoj, a Hrvatskoj se otvara mogućnost naknadnog spajanja na planirane plinovode i iz kaspijske i iranske regije – dodao je Zsuga.

Kazao je i da je ovogodišnja plinska kriza upozorila na nužnost regionalne suradnje u plinskom biznisu, kao i da gradnja tog plinovoda pruža mogućnost suradnje i drugim zemljama regije.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.