Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Plinovod Hrvatske i Mađarske za veću energetsku neovisnost do 2010. godine

– Plinski transportni sustavi Hrvatske i Mađarske trebali bi se spojiti do kraja 2010. godine, dokad se očekuje dovršenje oko 395 milijuna eura vrijednog interkonekcijskog plinovoda Városföld – Slobodnica – rekao je na današnjem potpisivanju ugovora o realizaciji tog iznimno značajnog projekta predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

- Plinski transportni sustavi Hrvatske i Mađarske trebali bi se spojiti do kraja 2010. godine, dokad se očekuje dovršenje oko 395 milijuna eura vrijednog interkonekcijskog plinovoda Városföld - Slobodnica - rekao je na današnjem potpisivanju ugovora o realizaciji tog iznimno značajnog projekta predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Mađarske potpisali su predstavnici nacionalnih operatora plinskog transportnog sustava, s hrvatske strane predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević, a s mađarske János Zsuga, glavni izvršni direktor tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission, koja posluje u sklopu grupe MOL.

Plinovod će biti ukupne duljine 298 kilometara, od čega 88 kilometara čine plinovodi na hrvatskoj strani, Slobodnica – Beničanci – Donji Miholjac te Donji Miholjac – Drávaszerdahely, a 210 kilometara na mađarskoj strani plinovod Drávaszerdahely – Bata – Városföld.

– Kapacitet novog plinovoda, na kojem bi radovi trebali završiti do kraja 2010. godine, bit će 6,5 milijardi prostornih metara godišnje, s mogućnošću protoka plina u obama smjerovima uz jednake uvjete, a njegovo puštanje u rad očekuje se 2011. godine – rekao je Radošević.

– Svaka ugovorna strana financira gradnju svojega dijela plinovoda, što znači da vrijednost radova s hrvatske strane iznosi oko 95 milijuna eura – kazao je.

Energetska neovisnost

– Realizacija tog projekta omogućit će dvjema zemljama veću sigurnost, neovisnost i diverzifikaciju u opskrbi plinom. Hrvatska će tako, nakon više od 30 godina i prvi put od osamostaljenja, osigurati još jedan smjer dobave prirodnog plina, zasad iz postojećih izvora, odnosno iz Rusije, ali i dostup plinu iz podzemnih skladišta u Mađarskoj – istaknuo je Radošević te dodao da je za Plinacro to najznačajniji projekt u idućem petogodišnjem razdoblju.

Tranzit preko Hrvatske

– U budućnosti će se pak Mađarska i ostale srednjoeuropske zemlje moći spojiti na LNG terminal u Hrvatskoj, a Hrvatskoj se otvara mogućnost naknadnog spajanja na planirane plinovode i iz kaspijske i iranske regije – dodao je Zsuga.

Kazao je i da je ovogodišnja plinska kriza upozorila na nužnost regionalne suradnje u plinskom biznisu, kao i da gradnja tog plinovoda pruža mogućnost suradnje i drugim zemljama regije.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Energetika

Nekoliko je mogućnosti koje su dostupne hrvatskoj vladi za korištenje nove nuklearne tehnologije za proizvodnju domaće energije.

Lifestyle

Uspješni ljudi nikad ne rade ovih pet stvari.

Lifestyle

Često ste umorni i želite biti energičniji i bolje iskoristiti svoje vrijeme? Evo nekoliko savjeta.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.