Početak godine donio niže cijena kuća

Iako cijene stanova posljednjih nekoliko mjeseci bilježe porast vrijednosti, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene kuća u prvom mjesecu 2018. godine zabilježile pad.

Siječanjske su cijene, u odnosu na mjesec ranije zabilježile blagi pad vrijednosti od tek 0,1 posto, a pritom su niže cijene kuća zabilježene u brojnim gradovima na Jadranu i u unutrašnjosti. U odnosu na isti mjesec 2017. godine, cijene kuća bilježe porast od 4,2 posto, a niže godišnje vrijednosti zabilježene su tek u Bjelovaru, Zagrebu i Osijeku.

cijene-kuca-01.-2018.Crozilla

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom siječnja 2018., izvor: Crozilla.com

Najveći mjesečni porast cijena kuća u siječnju je zabilježen u Puli gdje iznosi 1,3 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je 1431 euro. U Senju su kuće poskupile za 1,2 posto, te se cijena njihovih „kvadrata“ popela na 1264 eura.

Cijene kuća u Dubrovniku, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom siječnja su zabilježile pad vrijednosti od 0,9 posto, a za jedan se kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo čak 4182 eura – što taj grad i dalje drži na prvom mjestu ljestvice cijena.

Visinom cijena kuća, pri vrhu se nalazi i Opatija gdje je „kvadrat“ tijekom siječnja u prosjeku oglašavan po 2270 eura, što je 0,1 posto manje no mjesec ranije. U jednakom su postotku porasle cijene u Poreču gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1838 eura.

Porast cijena od 0,3 posto na mjesečnoj razini zabilježen je u Splitu pa je prosječna tražena cijena kuće s okućnicom iznosila 2160 eura po „kvadratu“.

Porast cijena kuća od 0,2 posto zabilježen je u Zadru gdje se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, prema podacima oglasnika Crozilla.com u prosjeku tražilo 1694 eura, te u Rijeci gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1223 eura.

Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova u unutrašnjosti u kojem je na oglasniku Crozilla.com zabilježen mjesečni porast cijena kuća. Siječanjska cijena kvadratnog metra u tom je gradu iznosila je 685 eura što je 0,7 posto više no mjesec ranije.

Unatoč velikoj potražnji, najveći mjesečni pad cijena zabilježen je u Osijeku. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, vrijednosti tamošnjih kuća na mjesečnoj su se razini spustile za 1,3 posto, a cijena kvadratnog metra iznosila je 600 eura.

Po pitanju cijena kuća za prodaju, Bjelovar je tijekom siječnja bio jedan od jeftinijih gradova, a ujedno bilježi i najveći godišnji pad cijena. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u tom se gradu tražilo tek 455 eura što predstavlja mjesečni pad od 0,4 posto, te godišnji pad od 3,8 posto.

Varaždinu se cijene kuća na mjesečnoj razini nisu promijenile te su se zadržale na visini od 660 eura po kvadratnome metru, a navedeni je iznos 5,6 posto veći no u prvom mjesecu 2017. godine.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su niže siječanjske cijene kuća zabilježene u Zagrebu gdje se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tažilo 1209 eura što je 1,2 posto manje no tijekom prosinca, te 3,3 posto manje no u istom mjesecu lani.

Osijek i Zadar najtraženiji

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom siječnja najviše pretraživale kuće koje se prodaju na području Osijeka, a zatim one u ZadruZagrebuPuli Poreču.
Potencijalni strani kupci koji su na oglasniku Crozilla.com pretraživali ponudu kuća za prodaju, najčešće su dolazili iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Italije i Švicarske.

Podijeli

Odgovori

Top