Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Početak rasprodaje Holdinga? [VIDEO]

“Stanje u Holdingu ne trpi odlaganje, bilo bi dobro da imamo više vremena razmotriti prijedlog, ali situacija je takva da moramo gasiti požar”, ustvrdio je predsjednik tog odbora Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića) na tvrdnje SDP-a i HDZ-a da se ne zna po kojim su kriterijima izdvojene baš te podružnice i što točno predlagatelj želi i smjera.

"Stanje u Holdingu ne trpi odlaganje, bilo bi dobro da imamo više vremena razmotriti prijedlog, ali situacija je takva da moramo gasiti požar", ustvrdio je predsjednik tog odbora Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića) na tvrdnje SDP-a i HDZ-a da se ne zna po kojim su kriterijima izdvojene baš te podružnice i što točno predlagatelj želi i smjera.

Više podružnica Zagrebačkog holdinga bit će pretvoreno u trgovačka društva, a prethodnu suglasnost na pokretanje tog postupka trebala bi, na sjednici u petak, 30. kolovoza, dati zagrebačka Gradska skupština, iako iz SDP-a i HDZ-a najavljuju suzdržanost zbog “brzopletosti odluke” i uvjerenja da je to “početak rasprodaje Holdinga”.

AGM, Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Tržnice, Vodoopskrba i odvodnja i Zrinjevac, neke su od podružnica koje bi trebale biti pretvorene u trgovačka društva, na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, izvijestila je Davorka Pejnović iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Bandićev prijedlog su većinom glasova (tri za, dva suzdržana) danas prihvatili i članovi skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da Holding treba hitno sanirati, a potom ići u restrukturiranje i privatizaciju. “Privatizacija nije prioritet Gradske uprave niti Uprave Holdinga. Prvo moramo sanirati stanje, a nakon toga će ići restrukturiranje”, poručio je Bandić nakon što je jutros položio kamen temeljac za Osnovnu školu Kajzerica.

No, predstavnici oporbenih stranaka u Skupštini ne misle tako. Dražen Bilokapić (HDZ) ustvrdio je kako se pokazalo da je Bandićeva ideja o formiranju Zagrebačkog holdinga “očiti promašaj” te da se odluke opet donose naprečac i brzopleto.

“Zagrebački holding je prekomplicirana priča da bi se još jednom vježbali. Želimo pomoći, ali moramo znati što će biti s ostalim podružnicama i zato smo suzdržani”, kazao je Bilokapić nakon što je rečeno kako će i podružnica za Upravljanje športskim objektima najvjerojatnije postati trgovačko društvo, kao i da bi se pod okrilje Grada mogle vratiti Gradske ljekarne.

[infopunkt 7080 7]

Nenad Livun (SDP) smatra da bi najprije trebalo restrukturirati podružnice koje su u gubicima jer će inače pretvaranje profitabilnijih podružnica u trgovačka društva zapravo biti početak rasprodaje Holdinga.

[infopunkt 7080 6]

Davorka Pejnović je pak pojasnila da se Čistoća i Vodoopskrba i odvodnja moraju pretvoriti u trgovačka društva zbog usklađivanja sa zakonima o vodama, gospodarenju otpadom i komunalnom gospodarstvu, pa moraju biti u većinskom vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Osim toga, tvrdi Pejnović, prijedlog je tek prva faza u restrukturiranju Holdinga.

“Odlučnost i brzina potrebni su jer smo dvije plaće isplatiti samo zahvaljujući posudbi novca Grada Zagreba, a o ostalim koracima izvijestit ćemo na skupštinskoj sjednici”, upozorio je Ivan Tolić, član uprave Holdinga.

[infopunkt 7080 9]

“Stanje u Holdingu ne trpi odlaganje, bilo bi dobro da imamo više vremena razmotriti prijedlog, ali situacija je takva da moramo gasiti požar”, ustvrdio je predsjednik tog odbora Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića) na tvrdnje SDP-a i HDZ-a da se ne zna po kojim su kriterijima izdvojene baš te podružnice i što točno predlagatelj želi i smjera.

Štern, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Holdinga, izrazio je uvjerenje da će nova Uprava osigurati veće uštede i jeftinije poslovanje Holdinga, te u konačnici veću dobit i niže cijene komunalnih usluga.

Prijedlog gradonačelnika prihvaćamo u dobroj vjeri i ako se što promjeni za nekoliko mjeseci razmotrit ćemo novonastalu situaciju, baš kao i privatizaciju kad se za to stvore uvjeti, izjavio je novinarima Štern.

[infopunkt 7080 8]

On smatra da bi u privatizaciju mogao ići, primjerice, Zrinjevac koji se brine za parkove i zelene površine, ali ne i Gradska plinara, Vodoopskrba i odvodnja ili ZET, jer su to strateški važne tvrtke.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.