Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Politički marginalci u matičnim zemljama suvereno drmaju EU Parlamentom

Apsurd je da tijelo koje sa svakim izbornim ciklusom dobiva sve više moći bira sve manje građana i da se za EP često biraju ekstremisti bez šanse na domaćem tlu, ali im birači rado daju priliku na europskoj sceni. Oni će odlučivati o sudbini ekonomije EU, nakon što su vrlo uspješno reducirali Direktivu o uslugama na hrpu poluupotrebljivih mjera, onemogućivši tako voljom svojih nacionalnih vrhuški ozbiljnije povezivanje unutrašnjeg tržišta EU i stvaranje pogodnijeg tla za ekspanziju 70 posto gospodarstva EU.

Apsurd je da tijelo koje sa svakim izbornim ciklusom dobiva sve više moći bira sve manje građana i da se za EP često biraju ekstremisti bez šanse na domaćem tlu, ali im birači rado daju priliku na europskoj sceni. Oni će odlučivati o sudbini ekonomije EU, nakon što su vrlo uspješno reducirali Direktivu o uslugama na hrpu poluupotrebljivih mjera, onemogućivši tako voljom svojih nacionalnih vrhuški ozbiljnije povezivanje unutrašnjeg tržišta EU i stvaranje pogodnijeg tla za ekspanziju 70 posto gospodarstva EU.

Oni su svisoka, pozivajući se na demokratske i moralne standarde, sustavno i s pravom prigovarali Zapadnobalkancima, Afrikancima, Bjelorusima, Kinezima… zbog manjka demokracije, rodijaštva, muljanja i financijskih makinacija, netransparentnosti, nacionalizma, a istodobno su jedva odustali od nekih vlstitih privilegija ili makar mogućnosti da zarade neradom. Ponekad su u oba velika polukruga sjedala, gdje rade na plenarnim sjednicama ili na zasjedanjima u odborima u kojima su angažirani, upotrebljavali vrlo čudne poruke i formulacije, čak i uvrede.

Potom bi se složili i smirili, pokrenuli svoj sporovozni komplicirani mehanizam i promptno, preko noći, uskladili stavove, poravnali se preko stranačkih razdjelnica i nacionalnih blokova, potvrdivši pakete za financijski oporavak.

Drugi po brojnosti demokratski izbori

Nakon pet godina rada za većinu i jednako toliko nerada u hladovini za razglašenu manjinu, sadašnji sastav Europskog parlamenta položio je račune, ostavivši građanima EU biranje novih zastupnika za 736 mjesta – 375 milijuna stanovnika u 27 zemalja pred sobom je imalo oko 9000 kandidata za posao koji im daje toliku moć da određuju dobrobit cijele EU. Tih 375 milijuna stanovnika u pravilu je potpuno nezainteresirano za druge na svijetu po brojnosti demokratske izbore, nakon Indije, i najveće transnacionalne, smatrajući valjda da je jedino izravno izabrano tijelo u EU brbljaonica za dokone, sklonište lokalnim političarima ili neobična adresa ponekoj zvijezdi ili redikulu.

Apsurd je da tijelo koje sa svakim izbornim ciklusom dobiva sve više moći bira sve manje građana i da se za EP često, koristeći se nacionalnim ili čak lokalnim agendama, kandidiraju i budu izabrani ekstremisti bez šanse na domaćem tlu, ali im birači rado daju priliku na europskoj sceni.

Euroskeptici također rado hrle u parlamentarne klupe, gdje uglavnom ne rade ništa doli uredno uzimaju namijenjen im novac kako bi žarku ljubav prema mrskome im “Bruxellesu” pravdali “podrivanjem iznutra”. Parlament se potrudio predstaviti se u svim raspoloživim medijima služeći se You Tubeom i Twitterom, televizijskim reklamama i novinskim stupcima, puneći radijske emisije i uz promotivne plakate s komičnim porukama poput one slovenske “ovdje počinje Europa”. S malo korekcija u Photoshopu kako bi im lica ispala svježija, simpatičnija i glađa devet tisuća kandidata uključeno je u utrku za petogodišnje radno mjesto.

Bira tek trećina

Apatični glasači u EU nisu shvatili ili im je svejedno što kroz parlamentarne odbore prolazi dvije trećine legislative EU, a to će već sutradan, čim se dobije zeleno svjetlo, ograničiti emisiju ugljičnog dioksida, doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom, skresati imigraciju, blagosloviti nove paneuropske prometne pravce ili povećati sigurnost automobilskih sjedala. Za 70 posto zakona u EU Parlament dijeli moć s Vijećem EU i Europskom komisijom, a raspolaže proračunom EU, odnosno sa 116 milijardi eura godišnje. O njegovoj volji i odluci ovisi sudbina Europske komisije, poslovodstva EU i “čuvarice Sporazuma” ili slova zakona.

Parlament može nogirati eurovladu zbog naoko manjkavih propusta. On također u odlazećoj EK nije htio vidjeti mačistička blebetanja talijanskog kandidata na račun žena i homseksualaca, ocijenivši kako “konzervama” nije mjesto u poslovodstvu Unije.
Dakle, te moćnike bira tek trećina do polovica građana, dok se ostali bave pametnijim stvarima. Glasači u pravilu ne znaju ništa o utjecaju EP na njihovu svakodnevicu.

više na eukonomist

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Financije

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa.

Komentari

U istraživanju je sudjelovalo više od 5.000 ispitanika, od čega je više od 2.000 ispitanika bilo iz Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.