Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ponajveća svjetska banka izložila američki bankarski sustav teroristima

Prema njujorškom odjelu za nadzor financijskih usluga, Standard Chartered je u zadnjih gotovo 10 godina s iranskom vladom provela čak 60.000 tajnih transakcija, kojima je na ime naknada zaradila na stotine milijuna dolara.

Prema njujorškom odjelu za nadzor financijskih usluga, Standard Chartered je u zadnjih gotovo 10 godina s iranskom vladom provela čak 60.000 tajnih transakcija, kojima je na ime naknada zaradila na stotine milijuna dolara.

Jednu od najvećih svjetskih banaka, londonsku Standard Chartered američki regulator optužio je za navodne transakcije s iranskim entitetima vrijedne čak 250 milijardi dolara, kojima je prekršila američke antiterorističke propise.

Prema njujorškom odjelu za nadzor financijskih usluga, Standard Chartered je “loša” institucija, koja je prekršila američki antiteroristički zakon, te izložila američki bankarski sustav teroristima, krijumčarima drogom i korumpiranim državama.

Taj odjel tvrdi da je londonska banka u zadnjih gotovo 10 godina s iranskom vladom provela čak 60.000 tajnih transakcija, kojima je na ime naknada zaradila na stotine milijuna dolara.

Takvo poslovanje navodno traje od 2006. godine, kada je, opet navodno, unutar same banke raspravljano treba li nastaviti s poslovanjem prema Iranju.

Tada je jedan visoko pozicionirani bančin dužnosnik u SAD-u upozorio sjedište u Londonu da bi takvo poslovanje moglo uzrokovati “katastrofalno uništenje ugleda” i “ozbiljnu kaznenu odgovornost”.

Visoko pozicionirani dužnosnik u Londonu tada mu je uzvratio: “Vi j…ni Amerikanci. Tko ste vi da nama, ostatku svijeta, govorite da ne radimo s Irancima”.

Američki regulator kaže da takav odgovor ukazuje na očit prijezir prema američkim bankarskim regulativama, te da se već provode potezi kako bi Standard Chartered izgubio bankarsku licencu za New York.

Ta banka samo u New Yorku dnevno obavlja 190 milijardi dolara vrijedne transakcije.

Iz Standard Chartereda danas su oštro odbacili takve optužbe regulatora u New Yorku.

Dionica te kompanije jutros je na burzi u Hong Kongu potonula za 7,4 posto, nakon što su analitičari japanske Nomure snizili njezin investicijski rejting.

Rejting su joj snizili i analitičari Bank of Americe, navevši da su joj fundamenti dobri, no da će ovakve optužbe zasigurno utjecati na cijenu te dionice u kratkome roku.

Na londonskoj burzi cijena te dionice jutros je u minusu čak 14 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.