Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poreznici očekuju značajno manji broj poreznih prijava

S prvim danom Nove godine počeo je teći rok za prijavu poreza na dohodak za prošlu godinu, a budući da većina građana uvijek čeka zadnje dane, ove ih godine može razveseliti činjenica da za svoju zakonsku obvezu imaju i jedan dan više jer je 2012. prijestupna godina.

S prvim danom Nove godine počeo je teći rok za prijavu poreza na dohodak za prošlu godinu, a budući da većina građana uvijek čeka zadnje dane, ove ih godine može razveseliti činjenica da za svoju zakonsku obvezu imaju i jedan dan više jer je 2012. prijestupna godina.

Za posljednju godinu prije krize – 2008., Porezna uprava zaprimila je 1.090.570 godišnjih prijava poreza na dohodak, a povrat je iznosio 1,86 milijardi kuna. Godinu kasnije PU je zaprimila 1.119.477 godišnjih prijava poreza, a vratila je 1,9 milijardi kuna. Već prošle godine, kada su prepolovljene porezne olakšice, građani su predali 860 tisuća prijava, a prosječno je vraćeno 1.750 kuna. Za 2011. godinu u Poreznoj upravi predviđaju da će broj prijava poreza biti za 30-ak posto manji, a povrat poreza mogao bi biti dvostruko manji nego posljednjih godina.

Oštećeno 526 tisuća građana

Iako je bivša vlada tvrdila kako porezne olakšice nisu imale nikakav efekt za hrvatske građane pa su zato i ukinute, činjenica je da je njihovo ukidanje izravno pogodilo točno 526 tisuća građana, a država je na tom potezu uštedjela oko 900 milijuna kuna godišnje. Područni ured Porezne uprave u Osijeku zadnjih je godina zaprimao u prosjeku 79 tisuća poreznih prijava građana, vukovarski oko 42 tisuće, slavonsko-brodski 33 tisuće, a virovitički područni ured oko 20 tisuća. Ove godine taj će broj, predviđaju u Poreznoj, upravi biti prepolovljen.

Manje prijava

Područni ured Porezne uprave u Osijeku zadnjih je godina zaprimao u prosjeku 79 tisuća poreznih prijava građana, vukovarski oko 42 tisuće, slavonsko-brodski 33 tisuće, a virovitički područni ured oko 20 tisuća. Ove godine taj će broj, predviđaju u Poreznoj, upravi biti prepolovljen.

voju poreznu prijavu, ali zbog zakonskih promjena kojima su ukinute najvažnije porezne olakšice, iznos vraćenog poreza bit će značajno manja nego prošlih godina, pa u Poreznoj upravi RH očekuju i osjetno manji broj prijava nego ranijih godina.

U prijavama za 2011. godinu poreznici više neće priznavati olakšice na uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe koje su se priznavale još i prošle godine (istina samo za šest mjeseci). Iznos osnovnog osobnog odbitka od 1.800 kuna mjesečno (za umirovljenike do 3.200 kuna) ostaje nepromijenjen, a za obračun godišnjeg poreza na dohodak primjenjivat će se nove porezne stope pa će se porezna osnovica do visine dvostrukog iznosa osobnog odbitka (43.200 kuna) oporezivati po stopi od 12 posto, iznos od 43.200 do 129.600 po stopi od 25 posto, a za iznose iznad 129.600 primjenjivat će se najviša stopa od 40 posto.

Faktori za povećanje osobnog odbitka predviđeni za djecu i uzdržavane članove obitelji također ostaju nepromijenjeni, pa se osobni odbitak uvećava za 50 posto (0,5) za prvo dijete, 70 posto (0,7) za drugo, 100 posto (1,0) za treće, itd. Uvećani porezni dobitak i dalje imaju i porezni obveznici koji žive na područjima od posebne državne skrbi.

Tko mora podnijeti poreznu prijavu?

Svi zaposleni koji su u prošloj godini primali plaću od više poslodavaca istodobno, ostvarivali dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodne profesije i poljoprivrednici) ili pak ostvarivali dohotke izravno iz inozemstva dužni su podnijeti poreznu prijavu. Prijavu također moraju podnijeti i zaposleni na područjima od posebne državne skrbi jer se njima tek na godišnjoj prijavi priznaju povećani osobni odbici, ali i oni kojima poslodavac ili isplatitelj primitka na isplaćene dohotke tijekom godine nije uplatio predujam poreza na propisani način.

Ostali porezni obveznici ne moraju to napraviti, ali ako procijene da bi im to moglo koristiti ništa ih ne sprečava da predaju poreznu prijavu. Ipak prije toga se treba dobro posavjetovati s nekim financijskim stručnjakom isplati li im se ili ne.

Predviđene i kazne

Ako hrvatski građanin preda poreznu prijavu, a iz bilo kojeg razloga se predomisli (recimo upravo nakon konzultacije s financijskim stručnjacima i slično) od podnesene prijave može odustati u roku od 30 dana.

Obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti poreznu prijavu, a istu ne podnesu, porez na dohodak utvrdit će Porezna uprava na temelju procjene, a uz to mogu biti i kažnjeni od 500 pa do 200 tisuća kuna. Isto tako Porezna uprava neće izvršiti povrat preplaćenog poreza ako je utvrdila da niste platili sve svoje obveze prema državi u prošloj godini.

S obzirom na to da je isplata povrata poreza bila jedna od problematičnih točaka u odnosu države i lokalnih jedinica jer je porez na dohodak prihod gradova i općina, pa je isplata povrata bila njihova obveza, jedinice lokalne samouprave mogu odahnuti jer će, prema svim predviđanjima (a najviše zubog ukidanja najvećeg broja olakšica), ove godine njihova obveza biti značajno manja od, primjerice, prošle kada je građanima vraćeno oko 1,5 milijardi kuna.

Glas Slavonije

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Izdvojeno

Većina građana ne mora samostalno podnositi godišnju poreznu prijavu, no treba voditi računati o nekim novostima.

Komunikacija

Tako je ministar zdravstva Milan Kujundžić u isti je koš utrpao kockanje, alkohol, cigarete i mobilne telefone tražeći u njima spas od ponora u...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.