Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poskupi li grijanje, HEP-u plaćate minus od 320 milijuna kuna!

Hm, skupo vam je grijanje? Pa zašto si zbilja ne biste ugradili brojila kako vam je poručio ministar Radimir Čačić. Još kad biste ugradili PVC stolariju i zatvorili prozore da ne grijete okolne parkove…

Hm, skupo vam je grijanje? Pa zašto si zbilja ne biste ugradili brojila kako vam je poručio ministar Radimir Čačić. Još kad biste ugradili PVC stolariju i zatvorili prozore da ne grijete okolne parkove...

Hm, skupo vam je grijanje? Pa zašto si zbilja ne biste ugradili brojila kako vam je poručio ministar Radimir Čačić. Još kad biste ugradili PVC stolariju i zatvorili prozore da ne grijete okolne parkove… Zasigurno bi vam kućni budžet bio zahvalan. Imali biste novaca i za cigarete, ali i telefonske impulse. Jer, kad takvo što poruči prvi potpredsjednik Vlade koji je usto i ministar gospodarstva, onda savjet treba shvatiti ozbiljno. Jer valjda čovjek zna, inače ne bi obnašao takvu funkciju.

Šalu na stranu. Ovakav humor zasigurno ne sjeda dobro vojsci nezaposlenih od 301.583 registrirane osobe. I ne samo njima. HEP Toplinarstvo nedavno je uputilo zahtjev lokalnim vlastima u šest gradova Hrvatske za poskupljenjem grijanja od čak 37 posto.

Razloge poskupljenja pojasnio je direktor HEP-ova Toplinarstva Robert Krklec.

“Zadnje poskupljenje grijanja bilo je 1.1.2009. U međuvremenu je poskupjelo gorivo, koje sudjeluje u ukupnoj strukturi troškova 75%, plin je poskupio za više od 60%, a tekuće gorivo za više od 40%. HEP toplinarstvo je prošle godine imalo gubitak veći od 320 milijuna kuna. Smatram da su to dobri i opravdani razlozi za poskupljenje grijanja”, rekao je Krklec.

Gradonačelnicima Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora nije dugo trebalo da iznesu svoje mišljenje o zahtjevu koje je bilo negativno, uz napomenu da će gradska vijeća donijeti konačnu odluku. Ipak, zatraženo je mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

“Odgovorno tvrdim da sve ono na što gradonačelnik ima pravo veta na poskupljenje neću dopustiti. Što se tiče Grada Zagreba, mi ni jednu cijenu javne usluge ove godine ne kanimo povećati”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Slično je poručio i njegov kolega iz Osijeka Krešimir Bubalo. “Ako je HEP toplinarstvo poslovao s gubitkom, onda je HEP dd iskazao dobit od 454 milijuna kuna, a HEP-opskrba, dobit od 278 milijuna, pa je bilo za očekivati smanjivanje cijene struje, a ne povećanje”. Istaknuo je kako se planirano poskupljenje ne može temeljiti na tvrdnjama o prošlogodišnjim gubitcima HEP-toplinarstva te da HEP mora ponovno ispitati svoje troškove i način poslovanja te ostvariti uštede, a ne neopravdano podizati cijene.

Premijer Zoran Milanović najavio je da će Vlada preuzeti na sebe odgovornost za poskupljenje grijanja, ističući da odgovornost za nužno poskupljenje ne želi prebacivati na leđa gradskih skupština i gradonačelnika.

A što tu doista može učiniti HERA? I zašto su gradonačelnici zatražili mišljenje HERA-e o zahtjevu za poskupljenjem grijanja od 37 posto kad mišljenje nije obvezujuće?

Vjerojatno ne znate, no tijela lokalne samouprave dužna su na prijedlog za promjenu visine tarifni stavki, koji je podnio energetski subjekt, pribaviti mišljenje HERA-e, koje, kako smo ranije napisali nije obvezujuće. Prevedeno, to znači da odluku o visinama tarifnih stavki za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje ali i distribucije i opskrbe toplinskom energijom (u oba slučaja s iznimkom povlaštenih kupaca), sukladno odredbama Zakona o energiji, donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

Kako Hrvatska energetska regulatorna agencija određuje i radi procjenu opravdanosti povećanja cijene grijanja i na temelju čega, za Profitiraj.hr objasnila je Blaženka Koštić ćurić, voditeljica odjela odnosa s javnošću HERA-e.

“Prilikom analize opravdanosti predložene visine tarifnih stavki HERA polazi od javno objavljene metodologije Tarifnog sustava za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom i provjerava opravdanost troškova poslovanja energetskog subjekta za određenu energetsku djelatnost, promičući cilj održive energetike”.

Obzirom da su gradonačelnici šest hrvatskih gradova zatražili mišljenje, HERA provodi analizu prijedloga. Hoće li doći do poskupljenja ili koliko će poskupljenje iznositi HERA neće (javno) obznaniti.

“HERA nema ovlasti niti praksu iznositi sadržaje prijedloga ili analiza koje provodi, pogotovo ne može nagađati o očekivanim visinama tarifnih stavki i njihovim eventualnim promjenama”.

Ipak, treba napomenuti da Hrvatska energetska regulatorna agencijanaciju neće dugo držati u neizvijesnosti. Iz HERA-e poručuju da se donošenje mišljenja na Prijedlog energetskog subjekta HEP-Toplinarstvo d.o.o. Zagreb može očekivati u roku od dva tjedna.

No, kakvo god mišljenje bilo nema dvojbe da nas očekuje vrlo hladna zima. I nema sumnje da nas očekuje jednako veliki propuh. Ako nigdje drugdje onda u novčanicima.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.